24.6.2017. 22:45
0
Šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogradu
Pripadnici LGBT populacije krenuli su danas od Pionirskog parka preko puta Narodne skupštine Srbije u šetnju centrom Beograda kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

Kako su novinarima rekli predstavnici organizacija Gej lezbijski info centar, Egal i i “Loud&Queer”, koji su organizatori šetnje, cilj je da se ukaže na težak položaj pripadnika te populacije, na neophodnost nulte tolerancije diskriminacije i nasilja, da se omogući izdavanje ličnih dokumenta za trans osobe i legalizacija istospolnih partnerstava. Učesnivci parade nose tradicionalne LGBT zastave u boji duge, kao i parole poput “Niko nije slobodan dok nismo slobodni”.

Skup obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije i privatnog obezbjeđenja. Parada ponosa održava se pod sloganom “Neka svi naši glasovi ore se”. “Tradicionalni” prajd sa drugim organizatorima najavljen je za septembar.

Organizatori “junskog Prajda” navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svjetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje prije svega rodno, manjinsko pitanje. Prajd vikend traje do 26. juna.

S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije “Civil Rights Defenders” Goran Miletić na svom Facebook profilu napisao je da je “Prajd 2017” – 17. septembra, a da će “Pride Week” trajati 11. – 17. septembra i to, “kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine”. Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da “skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”, što, kako ocjenjuje, nije ni lijepo i moralno, ali je tako.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.