12.7.2017. 22:45
0
Trst: Šest lidera Zapadnog Balkana podržali plan za Regionalni ekonomski prostor
Šest lidera sa Zapadnog Balkana (ZB6) podržali su danas na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu (MAP). MAP je izrađen kako bi omogućio neometan protok robe, usluga, kapitala i kvalifikovane radne snage, što bi ovu regiju tebalo učiniti atraktivnijom za ulaganja i trgovinu, ubrzavajući tako njeno približavanje EU, koje bi donijelo prosperitet građanima Zapadnog Balkana.

MAP predviđa mjere koje bi pomogle privatnom sektoru da se ostvari na tržištu razmjera od 20 miliona ljudi, i preusmjeri model rasta na regionalni, uz dugoročne pokretače. Mjere se fokusiraju na:

1.      promovisanje dalje trgovinske integracije;

2.      uvođenje dinamičnog regionalnog prostora za investicije;

3.      olakšavanje regionalne mobilnosti;

4.      stvaranje programa digitalne integracije.

Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) dobio je zadatak da, uz CEFTA-u zaduženu za područje slobodne trgovine, redovno informiše samite u okviru Berlinskog procesa o ostvarenom napretku u provođenju mjera utvrđenih MAP-om.

- Mi u RCC-u smo zadovoljni što smo od regionalnih lidera i EU dobili zaduženje da pripremimo ovaj ambiciozan plan. On je važna stepenica za Zapadni Balkan u pravcu boljeg integrisanja u evropske i globalne lance vrijednosti i bržeg približavanja ostatku kontinenta - rekao je generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović.

Šest lidera sa Zapadnog Balkana izrazili su potpunu opredijeljenost za provedbu MAP-a.

- Ovo će dati značajan podstrek procesima pristupanja EU na osnovu individualnih zasluga, ubrzati potpuno ispunjavanje ekonomskih kriterija iz Kopenhagena i osloboditi veće ekonomske potencijale. MAP proizlazi iz obaveza preuzetih u okviru Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, a zasniva se na pravilima i principima EU iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – dodao je.

Saopćeno je da su lideri ZB6 prepoznali da će provedba sveobuhvatnog programa utvrđenog MAP-om zahtijevati posvećenost i snažnu koordinaciju i partnerstvo između organa vlasti, postojećih regionalnih organizacija, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora koji su aktivni u relevantnim oblastima politika, te Evropske unije.

Lideri ZB6 pozvali su međunarodne organizacije, međunarodne finansijske institucije i donatore koji podržavaju reforme u oblastima politika iz MAP-a da svoje programe pomoći usklade sa utvrđenim potrebama u implementaciji MAP-a. Za te svrhe, potrebno je organizovati konferenciju posvećenu koordinaciji donatora do kraja 2017. godine.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.