18.7.2017. 14:32
0
Premijer Hrvatske: Vlada će financijski pomoći saniranje štete izazvane požarom
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je kako će Vlada financijski pomoći saniranje štete izazvane požarom na splitskom području te je rekao kako trenutačno ne postoji potreba za traženje međunarodne pomoći u gašenju tog požara.

"Što se tiče naknade štete, Vlada RH će ili iz sredstava koja su već alocirana ili iz proračunske zalihe nastojati pronaći sredstva kako bismo sanirali tu štetu", rekao je Plenković nakon sjednice Kriznog stožera u Splitu kojom je predsjedao, a koja je bila posvećena aktualnom požaru na splitskom području.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i jedinice lokalne samouprave prikupit će sve informacije s opožarenog područja te će procijeniti hoće li proglasiti elementarnu nepogodu, dodao je.

Na pitanje novinara postoji li sada potreba za međunarodnom pomoći u gašenju požara na splitskom području, koju je kao mogućnost najavio u ponedjeljak, premijer Plenković odgovorio je kako u ovom trenutku ne postoji takva potreba, navodi Hina.

"Procjena za lokaliziranje ovog požara u ovom trenutku nije takva da bi zahtijevala međunarodnu pomoć", kazao je.

Podsjetio je kako je jučer vrlo jasno rekao da tu procjenu - u slučaju da bismo tražili međunarodnu pomoć ili pak primili ponuđenu pomoć, jer su se pojedine države već javljale - moraju donijeti vatrogasci na terenu i svi oni koji su uključeni u aktivnosti.

"Razmjeri ovog požara nisu takvi kakav je bio požar u Izraelu prije nekoliko mjeseci kada je izraelski premijer Netanyahu mene osobno telefonski zvao i zamolio za pomoć, a mi smo reagirali i roku manjem od 24 sata naši piloti i kanaderi su bili u Izraelu", dodao je Plenković.

Sposobnost komplementarnog djelovanja hrvatskih snaga koje se bore protiv požara na visokoj je razni i zasad nije potrebno da nam netko drugi dođe pomoći, rekao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja hrvatski premijer odbacio je primjedbe da se u gašenju požara na splitskom području reagiralo, kako su se izrazili novinari sporo, neorganizirano i stihijski.

"Ovaj požar na splitskom području je jedan od 14 požara koji su u protekla tri ili četiri dana bili na području splitsko-dalmatinske županije. Trenutačno je na tim požarima angažirano 159 vatrogasnih vozila i 700 vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske a stigla su i pojačanja iz drugih dijelova Hrvatske," kazao je Plenković. Dodao je kako je u gašenju požara u Dalmaciji pokazano kako funkcionira solidarnost i kvalitetna organizacija svih vatrogasnih postrojbi na razini Republike Hrvatske.

Naveo je i da je požar na splitskom području bio dužine 14 kilometara i širine 4 kilometra te ga nije lako brzo lokalizirati zbog nepristupačnosti terena.

Po njegovim riječima nije bilo nikakve stihije i neorganiziranosti i dobro je da se oni koji žele pomoći uključe u pomoć ali "njihov angažman treba biti u okviru koordinirane i precizno vođene aktivnosti onih koji su za to nadležni i zaduženi. "Mi ćemo ustrajati na takvom pristupu", poručio je Plenković.

Na pitanje kako komentira informacije da u gašenju požara na splitskom području nije bilo dovoljno resursa te da su bili angažirani kamioni stari i po četrdesetak godina, premijer Plenković je odgovorio da je stigla pomoć iz drugih dijelova Hrvatske.

"Činjenica da su noćas došla nova vatrogasna vozila iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske upotpunjuje kapacitete i sposobnosti da se gase požari u Dalmaciji", kazao je hrvatski premijer. Dodao je kako dolazak 159 vozila na dalmatinska požarišta pokazuje o kako velikom angažmanu tehnike i ljudstva se radi.

Na pitanje novinara kako komentira zahtjev nevladinog sektora da se u strategiji nacionalne sigurnosti požari izdvoje kao "poseban vid", premijer je odgovorio kako je vatrogastvo uvršteno u strategiju nacionalne sigurnosti.

"Jako je dobro da je vatrogastvo uvršteno u strategiju nacionalne sigurnosti", istaknuo je.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.