2.8.2017. 16:54
0
"Rusija je pokušala da destabilizuje Zapadni Balkan, kao i da utiče na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori"
Rusija je pokušala da destabilizuje Zapadni Balkan, kao i da utiče na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te da njeni agenti napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO, kazao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence navodeći da Washington odbacuje bilo kakav pokušaj korištenja sile u regionu, prenosi agencija Patria.

On je, na otvaranju Samita Jadranske povelje u Podgorici, kazao da je Rusija željela da destabilizuje Zapadni Balkan, javlja RTCG.

- U takvim vremenima moramo stajati zajedno u odbrani svega što nam je važno. Svi imamo ulogu u tome i sve zemlje danas „tkaju veliku tapiseriju slobode“. I ovdje u Evropi moramo biti odlučni i beskompromisni u suočavanju s agresijom iz nepredvidljivih zemalja koje bacaju sjenku s Istoka - naveo je Pence.

On je ocijenio da Rusija pokušava da iscrta nove međunarodne granice silom, "a ovdje na Zapadnom Balkanu Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokratije i podijeli vas međusobno".

- Trump je pozvao Rusiju da obustavi destabilizaciju. SAD su odbacile bilo kakav pokušaj korištenja sile ili prijetnji u ovom regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti. SAD će nastaviti da smatraju da je Rusija odgovorna za svoje akcije i pozvaćemo evropske prijatelje da učine isto - precizirao je Pence.

On je dodao da će Trump, kao dalji znak privrženosti toj politici, ubrzo potpisati Zakon kojim će se ojačati sankcije Rusiji.

- SAD bi radije imale konstruktivne odnose s Rusijom utemeljene na uzajamnoj saradnji. Ali predsjednik i Kongres su ujedinjeni u poruci Moskvi - bolji odnosi i ukidanje sankcija će tražiti da Rusija promijeni svoje akcije koje su i izazvale nametanje sankcija - rekao je Pence.

On je kazao liderima regiona da ih čeka nastavak reformi, poručujući im da se "na muci poznaju junaci". Potpredsjednik SAD je kazao je da mu je velika čast što se Samitom slavi progres Balkana.

- Predsjednik SAD me poslao kao znak trajne privrženosti naše zemlje Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan pokazuje raznolikost zapadne civiizacije. Jadranska povelja igra značajnu ulogu u savezništvu s Evropom i Alijansom – poručio je Pence kazavši da mu je drago što je prvi put u posjeti Crnoj Gori.

Pence je dodao da je Povelja svjedočanstvo privrženosti SAD regionu i njegovom jedinstvu.

- Povelja je počela kao mala zajednica da bi danas obuhvatila skoro cijeli Zapadni Balkan.

On je zahvalio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću na njegovom vodstvu u procesu evroatlantskih integracija.

- Pristupanje Crne Gore pokazuje da je NATO ostavio otvorena vrata za nove članice koje dijele vrijednosti tog saveza. Trump i SAD će nastaviti da stoje uz Zapadni Balkan. Okupljanjem na ovom Samitu može se osigurati bolja budućnost, ne samo za Balkan već i za Zapad u cjelini - kazao je Pence.

On je, citirajući Trumpa, ponovio da Amerika na prvom mjestu ne znači „Amerika sama“.

- Snažniji smo zajedno nego kada smo odvojeni - naveo je Pence..

On je poručio liderima regiona da pripadaju generaciji novih vođa.

- Imate prilike da riješite sve probleme iz prošlosti. Možete i dalje demokratizovati vaša društva. Zadatak pred vama traži hrabrost. Građani su vam dali povjerenje. Kao što se u Crnoj Gori kaže: u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci. Pozivam vas da realizujete vaše snove.

Iako nije bilo najavljeno, američki potpredsjednik se sastao i sa članovima crnogorske opozicije.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, potvrdio je agenciji Mina da su na sastanku sa Penceom, pored njega, bili lideri Demokratske Crne Gore, Demosa i Socijaldemokratske partije (SDP), Aleksa Bečić, Miodrag Lekić i Ranko Krivokapić, kao i potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Pavićević.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da mu je čast što visoke zvanice može da ugosti u Podgorici.

- Ovo je veliki dan za moju zemlju. Ponosni smo domaćini velikog događaja. Danas je važan dan i za Makedoniju koja predsjedava Povelji. Počastvovani smo što je s nama i potpredsjednik SAD-a - naveo je Marković.

Marković je podsjetio da je Pence najviši zvaničnik SAD u posjeti Crnoj Gori u historiji diplomatskih odnosa Washingtona i Podgorice, „što je potvrda trajnog prijateljstva i saradnje naše dvije zemlje“.

- To je najbolje pokazala i odlučna podrška SAD-a za ostvarenje strateškog cilja Crne Gore, učlanjenja u NATO, na čemu još jednom zahvaljujemo. Ovo je ujedno i Vaša prva posjeta regionu. Dozvolite da primijetim, da vaš dolazak ima i širi značaj – vaša posjeta Evropi je dokaz čvrstine i trajnosti transatlantske veze kao i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana. Angažovanje i konstruktivna uloga koju SAD igraju u našem regionu su izuzetno značajni. To ste u kontinuitetu pokazivali i iniciranjem i aktivnim angažovanjem u okviru Jadranske povelje koja nakon 14 godina postojanja sada broji tri NATO članice - poručio je crnogorski premijer.

On je podsjetio da u okviru Povelje, sve zemlje pružaju doprinos regionalnom i globalnom miru i sigurnosti, dodajući kako je siguran da će tako biti i ubuduće.

- Svjesni smo izazova sa kojima se suočava Alijansa i kao nova članica NATO-a spremni smo da pružimo aktivan doprinos očuvanju i djelovanju transatlantske zajednice. Izazovi 21. stoljeća su zajednički i nema izolovanih i jednostavnih odgovora na njih.

Crna Gora je, dodao je Marković, najnovija članica A5 koja je postala i članica Alijanse.

- Ostvarenje našeg strateškog cilja, članstva u NATO, nije bio cilj sam po sebi. Naše savezništvo, sa članicama NATO, dobrim dijelom ujedno i članicama EU, je prirodno, historijsko i naš civilizacijski izbor. Učlanjenje u NATO je njegova potvrda, učvršćuje našu državnost, vrijednosti, kulturu i tradiciju i zalog je za budućnost generacijama koje dolaze - naveo je crnogorski premijer.

Premijer Makedonije Zoran Zaev kazao je da Jadranska povelja čine zemlje koje su posvećene miru.

- Spremni smo da sarađujemo kako bi doveli region u veliku porodicu NATO. Članstvo Crne Gore je ohrabrenje, jer je pokazalo da svi mogu da doprinesu kolektivnoj sigurnosti i potrebama građana – kazao je Zaev.

Makedonija, kako je naveo, čeka da postane  30. članica NATO-a.

- Intenzivirali smo saradnju s državama u regionu. Nadamo se da će to ubrzati našu integraciju u EU i NATO - kazao je makedonski premijer.

Zaev je rekao da će Makedonija biti partner Alijanse, i da će povećati budžet za odbranu.

- Sigurni smo da je ovaj dio svijeta važan za globalnu sigurnost. Radićemo naporno i pokazaćemo da zaslužujemo članstvo - naveo je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas se obratio na Radnoj sesiji šefova Delegacija.
Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina cijeni svaku priliku koja omogućava dalje unapređenje saradnje među zemljama u regionu. Naglasio je da saradnja u okviru Američko-jadranske povelje predstavlja značajnu priliku za razmjenu mišljenja o vitalnim pitanjima koja se odnose na naš region i šire, te za učvršćivanje međusobnih odnosa i jačanja saradnje. Istaknuo je da je naša zemlja nedvosmisleno opredjeljena da ide putem euroatlanskih integracija te u tom smislu ne postoji druga alternativa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da se BiH zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Istaknuo je opredjeljenje za jačanje demokratskih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, dobrosusjedskih odnosa i regionalne. Informisao je prisutne šefove Delegacija o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2015. godine u procesu euroatlantskih integracija. Dodao je da su napravljeni su istinski pomaci u proceu EU integracija i istaknuo da je 2016. godina bila jedna od najuspješnijih godina za evropski put Bosne i Hercegovine što je rezultiralo predajom aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su sticanje statusa kandidata tokom 2018. godine za članstvo u Evropskoj uniji kao i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u, jedini garanti koji vode ka prijeko potrebnoj stabilizaciji i ekonomskih i društvenih prilika, a samim time i unapređenja životnog standarda građana, privlačenja investicija, unapređenja ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta.

Dodao je da je prijem Crne Gore dokaz realnosti politike "otvorenih vrata" te i pozdravio spremnost NATO-a da uvažava napredak koji postignu zemlje kandidati. Naglasio je da je to za nas veoma važno jer perspektiva članstva u NATO-u i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine već kompletnog Zapadnog Balkana.

Izrazio je nadu da će i ostale članice A5, BiH i Makedonija, u najskorije vrijeme doći u priliku da unaprijede nivo odnosa sa Alijansom. Rekao je da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno  važna za BiH u današnjim okolnostima, kada je Bosna i Hercegovina, kao i cijeli region, pod snažnim utjecajem drugih interesa i moći. Predsjedavajući Zvizdić je dodao da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji politički konsenzus za aktivaciju MAP-a i izrazio odlučnost za nastavak procesa registracije nepokretne vojne imovine kako bi što prije došli u priliku da otvorimo novo poglavlje u odnosima sa saveznicima.

- BiH se već dokazala kao partner NATO-a. Iako uvjet iz Tallinna za aktivaciju MAP još nije u potpunosti ispunjen, saradnja između BiH i NATO-a i dalje je na visokom nivou. BiH kao partnerska zemlja aktivno učestvuje u nizu zajedničkih aktivnosti i zalaže za maksimalno korištenje svih instrumenata i mehanizama koji su na raspolaganju zemljama partnerima. U skladu sa svojim mogućnostima, BiH učestvuje i daje doprinos u NATO-vođenoj misiji podrške miru Resolute Support u Afganistanu u kojoj trenutno boravi 55 pripadnika Oružanih snaga BiH -  rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je u svom obraćanju govorio i o borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma. Informisao je prisutne o poduzetim mjerama za borbu protiv ove globalne pošasti kroz kreiranje strategija i akcionih planova za borbu protiv terorizma, kao i izmjena krivičnog zakona kojima se sankcioniše odlazak državljana BiH na strana ratišta. Dodao je da u Bosni i Hercegovini u toku 2017. godine nije zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta.

Istaknuo je opredijeljenost i posvećenost Vijeća ministara BiH da predano radi na daljnjem sprovođenju reformi kao i relizaciji postavljenih uslova u svrhu stabilizacije prilike i adresiranja potreba građana Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je na kraju svoga obraćanja istaknuo da svim navedenim aktivnostima BiH potvrđuje svoju predanost vrijednostima Alijanse i Evropske unije te opredijeljenost da doprinosi jačanju regionalne i globalne sigurnosti i dodao da je u tom smislu Bosni i Hercegovini potrebna pomoć, te kontinuirana podrška Alijanse i Evropske unije.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.