8.8.2017. 10:20
0
Srbija uvela kontrole i za mlijeko i meso iz Hrvatske, BiH još čeka
Nadležne ustanove Srbije, osim voća i povrća, dodatno kontrolišu i sve mliječne i mesne proizvode koji se u Srbiju uvoze iz Hrvatske.

Srbijanske “Novosti” pišu da se svaka pošiljka dodatno uzorkuje i ne ide u promet dok ne budu gotove analize, koje traju najkraće 15, a najduže 30 dana…
 
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je za ovaj list da Srbija ne krši nijedan propis, već provjerava ispravnost namirnica zbog visokih temperatura.

Nedimović je pojasnio da se, dok procedura provjere traje, roba nalazi zapečaćena u carinskim skladištima.

“Srbija svoje mjere sprovodi sa ciljem zaštite države”, naveo je Nedimović.

“Novosti” saznaju da Uprava carina Srbije kontroliše samo robu koja dolazi iz Hrvatske.

Povod za kontramjere su neprimjerene visoke takse na uvoz voća i povrća, koje je hrvatska strana nedavno uvela prema Srbiji i još nekim zemljama u regionu.

Uprava carina Srbije je, od prije nekoliko dana, dobila zadatak da osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera, radi i laboratorijske analize svih proizvoda koje Srbija uvozi iz Hrvatske.

Zbog dužine okončanja njihovih provjera, a to je oko mjesec dana, izvjesno je da mnogi proizvodi neće ni stići do trgovinskih lanaca jer je riječ o kvarljivoj robi.

To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU.

Ovaj scenario primjenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku mjeru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Hrvatski zvaničnici tvrde da je riječ o zaštiti domaćih proizvođača i da povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja Hrvatska nije prekršila SSP.

U zemljama u regionu ističu da su spremni na dogovor sa Hrvatima, ali da sumnjaju u njihove namjere.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da su BiH i druge oštećene zemlje spremne da zajednički djeluju prema Evropskoj komisiji i Hrvatskoj, ali da nije optimista da će taj dogovor biti postignut na vrijeme.

(Merima Druškić)

mesoSrbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.