29.9.2017. 11:29
0
Kurti optužio Ramu da drži stranu Podgorici
Funkcioner i osnivač pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti optužio je albanskog premijera Edija Rame da drži stranu zvaničnoj Podgorici po pitanju demarkacije Prištine sa Crnom Gorom, koja je, kako kaže, "Kosovu oduzela 8,2 hektara teritorije".

Kurti je na svom Facebook profilu napisao da insistiranjem na ratifikaciji ranije potpisanog sporazuma o demarkaciji, radi na razjedinjavanju Albanaca, prenosi Tanjug.

Bivši lider Samoopredeljenja poručio je i da "pitanje granica treba riješiti novim pregovorima", navodeći da Kosovo "nema vremena i teritorije za gubljenje".

"Mišljenja nisu činjenice, a granice nisu definirane mišljenjima", odgovorio mu je Rama.

Nakon izbora za premijera, Haradinaj je formirao novu Komisiju za demarkaciju, pozivajući Crnu Goru na nove pregovore.

Dok crnogorski zvaničnici smatraju da je to pitanje što se njih tiče riješeno, kosovska vlada traži arbitražu u slučaju da ne bude dogovora s Podgoricom.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom potpisan je u Beču krajem kolovoza 2015, ali je tadašnja kosovska opozicija onemogućila njegovu ratifikaciju u parlamentu.

Tijekom nedavnog susreta Rame i kosovskog premijera Ramusha Haradinaja u Tirani, albanski premijer je rekao da sporazum o demarkaciji treba što prije da bude potvrđen u parlamentu.

Rama je, prema pisanju kosovskih medija, Haradinaju poručio da bi pitanje demarkacije trebalo riješiti dijalogom sa opozicijom u ratificirati sporazum o razgraničenju.

On je, kako se navodi, upozorio kosovskog premijera da bi insistiranjem na pitanju granica mogao ugroziti odnose sa Crnom Gorom koju Albanci smatraju prijateljskom zemljom.

Rama je rekao da pitanje demarkacije nije problem Crne Gore već Prištine i da se zato mora riješiti unutar kosovskih institucija.

Inače, ratifikacija sporazuma demarkaciji u kosovskom parlamentu je uvjet da se Prištini odobri vizna liberalizacija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.