4.10.2017. 11:04
0
Prijetnje vojvođanskim organizacijama zbog potpore građanima Katalonije, Nenad Čanak boravio u Kataloniji na dan referenduma
Nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije pokrenuo je na akciju više vojvođanskih organizacija i njihove aktiviste te ponovno otvorio pitanje autonomije Vojvodine izazvavši bijes i prijetnje srbijanskih nacionalista.

U više gradova Vojvodine, na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na dan održavanja referenduma u nedjelju izvješene su zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti potpore građanima te španjolske regije koji traže neovisnost.

Predsjednik ove stranke Nenad Čanak boravio je na dan referenduma u Kataloniji, gdje se sastao s predsjednicom njihova parlamenta.

Kako su prenijeli pojedini vojvođanski mediji, obje strane su izrazile uvjerenost da je referendum jedan od osnovnih temelja demokracije na kojem građani izražavaju svoju volju.

Zbog potpore građanima Katalonije, LSV i njen predsjednik su bili izloženi prijetnjama, najizravnije od bivšeg haškog optuženika i čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

On je na svojemu Twitter računu napisao: “U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom. Trebali bismo mi Nenada Čanka odmah pretući, prije nego se 'zagužva' u Vojvodini”.

Dodao je da „vješajući usporedno katalonske i vojvođanske zastave, Čanak otvoreno pokazuje svoje namjere. Trebamo i mi njemu pokazati što smjeramo, da se opameti”.

Liga je lideru radikala Vojislavu Šešelju odgovorila da se, “umjesto što se junači, spakira i vrati u Haški tribunal” da ne bi Srbiju opet izlagao novim problemima i napetostima.

“Šešelja, njegovih pomagača i paravojski, ligašice i ligaši nisu se bojali ni mračnih devedesetih, kada smo od njih čuvali svoje susjede u Hrtkovcima i još dvadesetak mjesta u Srijemu, ili kada su nam pokušavali prekidati tribine. Da je bilo lustracije, kao što je LSV zahtijevala, on i slični njemu bi bili samo dio sramne prošlosti, a ne i sadašnjosti“, naveo je među ostalim LSV u priopćenju za javnost.

Zbog napetosti izazvane događajima u Kataloniji Vojvođanska partija je odložila “Marš 300 vojvođanskih zastava” koji je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada, a u priopćenju su priopćili da je, na temelju razmjene informacija s Policijskom upravom Novi Sad zajednički procijenjeno da bi sigurnost građana mogla biti ugrožena, javlja Hina. 

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u prethodne tri godine organizirali “Šetnje za Vojvodinu” u povodu događaja od 5. i 6. listopada 1988. godine, u znak sjećanja na tzv. „jogurt revoluciju“, kada je Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine.

Oglasila se i nevladina organizacija „Vojvođanski klub“ koja je dala “apsolutnu potporu” građanima Katalonije, osudila španjolske vlasti zbog uporabe nasilja i oštro kritizirala vlasti u Srbiji zbog povlačenja usporedbi između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić je navela i da su se u Vojvodini pojavile “separatističke skupine i pokreti” zahvaljujući aktualnim vlastima i njihovom “zatiranju Vojvodine”.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.