8.10.2017. 11:35
0
Varadi: Otcjepljenje Kosova i Katalonije je protivustavno
Akademik Tibor Varadi smatra da je otcjepljenje Katalonije i Kosova i Metohije protivustavno, ma koliko evropski politički zvaničnici negirali tu "vezu" španske i srpske pokrajine.


Varadi, profesor međunarodnog prava, rekao je da stav zvaničnika EU da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi nema uporište u međunarodnom pravu. 

"U Kanadi je, recimo, dozvoljena secesija posle referenduma, što znači da bi to bilo u skladu sa kanadskim Ustavom. Slično je i u Velikoj Britaniji gde bi Škotska, na osnovu uspelog referenduma mogla da se odvoji. Ali u Španiji nije tako, a nije ni u Srbiji, što donekle povezuje Kataloniju i Kosovo", izjavio je Varadi za "Večernje novosti". 

On je ocijenio da EU nema pravnih sredstava da Kataloniju učini nezavisnom, niti da je spriječi u toj namjeri. 

"Nema pravnih, ali ima političkih sredstava. Verovatno će politički pritisci ići u pravcu da Katalonija ipak ne bude nezavisna", objasnio je Varadi. 

On je naveo da se tokom raspada SFRJ vidjelo da se Evropa i SAD "teško nose sa netipičnim situacijama", te da su prilikom priznavanja samoproglašenog Kosova 2008. godine zapadni zvaničnici "požurili da objasne da Kosovo nije presedan". "Rekli su da priznaju nezavisnost, ali da je to slučaj za sebe", naveo je Varadi. 

"Ono što zaista razlikuje /samoproglašeno/ Kosovo i Kataloniju, jeste da Kataloniji nije bila ukinuta autonomija, a /samoproglašenom/ Kosovu jeste i bilo je rata u kojem naravno, nisu samo Albanci bili žrtve", dodao je Varadi. 

Prema njegovim riječima, neujednačene reakcije o pitanju nezavinosti posljedica su prvenstveno geopolitičkih odluka. 

"U Kurdistanu je bilo mnogo više dramatičnih patnji koje su trajale decenijama. Prema tome, ako je /samoproglašeno/ Kosovo bilo `sui generis` onda je Kurdistan to višestruko više. Međutim nema svetske sile koja bi podržala kurdistansku nezavisnost", rekao je Varadi. 

Akademik Varadi smatra da odluka o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine nije imala osnova u pravu, a da je, kada je samoproglašeno Kosovo u pitanju, Međunarodni sud pravde izbjegavao odgovor. 

Varadi je istakao da ne vidi nikakvu ozbiljnu opasnost da bi Vojvodina mogla da krene stopama Katalonije, te je napomenuo da u Vojvodini postoji težnja manjinskih zajednica za kulturnom autonomijom, ali da je to "unutrašnja tema Srbije". 

"Ne vidim u Vojvodini nikakvu ozbiljnu opasnost. Ovde je situacije bitno drugačija nego na /samoproglašenom/ Kosovu. Ovde dominira srpski živalj, manjine su jasno definisane, a na /samoproglašenom/ Kosovu je albanska manjina u većini", rekao je Varadi. 

On je istakao da je teško procijeniti šta će se dogoditi sa Katalonijom, kao i da je u istoriji, kada je bilo zategnutosti između samoopredjeljenja i suverenosti, najčešće odluka bila na velikim silama, a ne na pravu. 

Varadi smatra da je vjerovatna opcija da će lideri Katalonije proglasiti nezavisnost, ali da ona neće zaživjeti u praksi.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.