9.10.2017. 21:00
0
Srbija odustala od pisma Evropskoj komisiji oko Katalonije i Kosova
Srbija je odustala od namjere da Europskoj komisiji pošalje pismo u kojem se protivi njezinu stajalištu da su slučajevi Katalonije i Kosova neusporedivi, potvrdili su u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vučić i Brnabić su u odvojenim izjavama rekli kako se od slanja pisma odustalo na zahtjev Španjolske, ali i naglasili da Srbija ne odustaje od namjere da od EK zatraži odgovor i razjašnjenje o različitim mjerilima u povodu referenduma o neovisnosti Katalonije i tumačenja neovisnosti Kosova.

Vučić je rekao kako na zahtjev Španjolske Srbija neće poslati pismo EK, iako je ono "ozbiljno sastavljeno i završeno". Još ga treba prihvati srbijanska vlada i potpisati premijerka Brnabić.

"Španjolska nas je zamolila da to ne učinimo, da ne otežavamo njihovu poziciju. To ćemo učiniti u narednom razdoblju, a kada - obavijestit ćemo vas. Imamo obvezu prema španjolskim prijateljima, jer su i oni nama pomagali", rekao je Vučić novinarima na tiskovnoj konferenciji u Beogradu, prenijela je Hina.

I premijerka Brnabić potvrdila je da neće u Bruxelles odnijeti pismo namijenjeno EK u povodu katalonskog referendum jer su španjolske vlasti "zamolile da zbog osjetljivosti situacije u toj zemlji" Srbija ne šalje pismo.

"Španjolska je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, Unesco i za europske integracije, tako da ćemo u suradnji s njima odlučiti kako ćemo dalje", izjavila je Brnabić.

Poslije referenduma za neovisnost Katalonije službeni Beograd usprotivio se stajalištu Europske komisije da slučajevi te španjolske pokrajine i odcijepljene srpske pokrajine Kosovo nisu usporedivi.

U svojem stajalištu o referendumu u Kataloniji, EK je naglasila da on nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Beograd inzistira kako Europska komisija mora biti neutralna, a pismo s tom porukom i zahtjevima da EK razjasni svoja stajališta premijerka Brnabić trebala je, prema ranijim najavama, uručiti dužnosnicima EU-a tijekom službenog posjeta Bruxellesu 10. oktobra.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.