5.11.2017. 11:45
0
Split: Cijela ulica ilegalno priključena na vodovodnu mrežu
Djelatinici splitskog Vodovoda i kanalizacije otkrili su na predjelu Kamen gotovo cijelu ulicu koja je bila ilegalno spojena na vodovodnu mrežu. Neki su potrošači samoinicijativno plaćali, no većina nije. Oni koji nemaju uplatnice, sukladno općim i tehničkim uvjetima ViK-a, morat će podmiriti prosjek potrošnje u posljednjih pet godina.

Potrošnja starija od pet godina ne može se naplatiti zbog zastare i na tu okolnost vjerojatno računa većina ilegalnih potrošača. Troši dok te ne otkriju, a onda plaćaš samo posljednjih pet godina. Svi će ilegalni potrošači biti upućeni u tehnički ured Vodovoda radi podnošenja zahtjeva za priključak. Time će postati legalni potrošači, piše Index.hr.

Nije svim ilegalcima s Kamena to što su ih otkrili leglo baš najbolje. Neki su se požalili da će morati dignuti kredit.

Ilegalno spojeni plastenici, maslinici, apartmani...
Voda se ilegalno koristila za stambene zgrade, kuće pa i poljoprivredna zemljišta. Osim na Kamenu, slični slučajevi otkriveni su i u Podstrani te u Marini kod Trogira. Tamo su pronašli kuću sa šest apartmana ilegalno spojenu na vodovodnu mrežu. Vlasnik se ispričao te podmirio aproksimativnu potrošnju u posljednjih pet godina, piše N1.

Ilegalno se voda troši za plastenike, maslinike, pranje turističkih brodova, turističke apartmane.

50 posto zahvaćene vode pokupe ilegalci i gubici
U splitskom Vodovodu pojačat će nadzor i kontrole, kako ilegalaca tako i gubitaka na mreži jer ih očekuje izmjena režime naplate. Naime, uskoro će državi morati plaćati naknadu za zahvaćenu vodu, a ne fakturiranu. To je u skladu s direktivama EU-a, no Vodovodu, vjerojatno i drugim sličnim tvrtkama u Hrvatskoj, napravit će veliki problem.

Naime, ViK godišnje fakturira 20 milijuna kubičnih metara vode, a zahvati preko 40 milijuna, što znači da im ilegalci i gubici na mreži pokupe 50 posto zahvaćene vode. Pojačat će kontrole, a pokušavaju uvesti nove tehnologije za otkrivanje kvarova, poput dronova. Gubici su veliki jer su cijevi stare, a velike probleme im zadaju i tektonski poremećaji, koji olabave spojeve te dolazi do curenja vode iz sustava.

(Merima Druškić)

VodaSplit
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.