12.11.2017. 20:46
0
Borut Pahor novi/stari predsjednik Slovenije
U Sloveniji su zatvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora, šestih otkako je država stekla nezavisnost.

Državna izborna komisija  počela je objavljivati prve privremene neslužbene podatke prema kojima sadašnji predsjednik Borut Pahor vodi s 53 posto glasova, a njegov konkurent, 15 godina mlađi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec osvaja 47 posto.

Prema najavama iz predizborne kampanje, Borut Pahor je kao prvu destinaciju za inostranu posjetu u slučaju pobjede izabrao Brisel, a kao drugu Zagreb, dok bi protukandidat Marjan Šarec taj raspored obrnuo.

Obojica su u sučeljavanjima iskazivala prilično suverenistički stav u odbrani "nacionalnih interesa", kako u pogledu otvorenih pitanja s Hrvatskom tako i s obzirom na reformske procese u Evropskoj uniji.

Borut Pahor će nakon Milana Kučana biti prvi predsjednik koji je osvojio dva uzastopna mandata. 

Konačni izborni rezulati očekuju se do ponoći.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.