25.11.2017. 10:45
0
Ustaše i četnici su loša kombinacija, bez priznavanja Kosova nema ulaska u EU
Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske znatno gori nego prije nekoliko godina.

On je poručio da je Tribunal u Hagu bar za dio zločina donio pravdu.

Josipović je za subotnje izdanje lista "Danas", rekao da su u vrijeme njegovog i mandata bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića učinjeni značajni pomaci u poboljšanju odnosa dvije zemlje, ali da smo trenutno svjedoci kako predsjednici obje države koriste svaku priliku za "podbadanje i podizanje tenzija".  

"U obje zemlje imamo retroproces rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika. Jednom riječju, pokazalo se da neka dosegnuta bolja razina odnosa nije zauvjek i da zavisi o trenutnim politikama koje prekogranična prepucavanja i raspirivanje niskih strasti populistički koriste za unutrašnju politiku", rekao je Josipović.

Upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da vjeruje da će "prevladati zdrav razum", jer bi članstvo Srbije podiglo sigrunost regiona i ojačalo ekonomije dvije zemlje.

Josipović je ocijenio i da Srbija ne može da postane članica EU, ukoliko ne prizna Kosovo.  
"Ulazak Srbije bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU. Takva redukcija projekta ujedinjene Evrope najvećem broju sadašnjih članica EU nije prhvatljiva", kazao je on i dodao da se nada da će obje države što prije ući u EU.

Govoreći o radu Haškg tribunala, Josipović je kazao da su njegova očekivanja bila veća od ostvarenih rezultata, ali da taj sud možda nije mogao bolje da radi uz opstrukciju koja se dešavala, prenosi B92. 
"Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju međunarodnu osudu, izmakli su pravdi. S druge strane, Hag je barem za dio zločina donio pravdu", rekao je Josipović i dodao da je za njega presuda Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor za zločine u BiH bila očekivana.

"Presuda je potpuno očekivana i realno odslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH. Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom", rekao je bivši hrvatski predsjednik, piše Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.