30.11.2017. 12:16
4
Kolinda napala Haški sud: Praljkov čin duboko je dirnuo hrvatski narod
FOTO: index
Kolinda Grabar Kitarović obratila se javnosti zbog jučerašnjih događaja.
"Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane kao cjelovita država, rekla je u četvrtak u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Kao predsjednica Republike Hrvatske želim jasno i nedvosmisleno poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH kao države", rekla je predsjednica u posebnoj izjavi za javnost na Pantovčaku nakon što se u srijedu vratila u Hrvatsku skrativši posjet Islandu zbog događanja u haškoj sudnici.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjsku presudu protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon čega je u sudnici general Slobodan Praljak popio otrov i preminuo kasnije u bolnici.

"Želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio", rekla je.

Donosimo cijeli njen monolog.

"Drage Hrvatice i Hrvati,

Na samom početku želim izraziti sućut obitelji generala Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije učinio.

Njegov čin duboko je pogodio u srce hrvatski narod, a Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju ostavio uteg vječite dvojbe je li ostvario svoje zadaće.

Kao predsjednici jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije sudilo Hrvatskoj, Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod se prvi othrvao srpskoj agresiji.


Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga.

Isto žalbeno vijeće koje je donijelo jučerašnju presudu dokazalo je 2016. godine da tri hrvatska dužnosnika nisu bila optužena, da raspravno vijeće nije donijelo zaključke o njihovom sudjelovanju u udruženom zločinačkom poduhvatu i da ih nije proglasilo krivim za bilo kakav zločin.

Mi, Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločine i za to moraju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH.
Bez obzira na sve, svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji, moraju se izdići iz toga.


Učinit ću sve da ova presuda ne pogorša naše odnose. I u što skorije vrijeme posjetit ću BiH.

Nažalost, nameće se zaključak kako je Haški sud propustio ostavriti svoju u domnođšenju pravde za žrtve zločine. Očito je upao u zamku pogreške tumačenja svoje zadaće te se postavio kao politički arbitar a ne kao pravosudno tijelo. Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. Nažalost, nalogodavaci nisu procesuirani i kažnjeni. 

Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

10 tisuća ranjenika liječeno je u Hrvatskoj. Najveći dio pomoći stiglo je preko Hrvatske. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću.

Suočila je Miloševića s porazom i prisilila ga da sjedne za pregovarački stol, piše Index.

Ovakvim završetkom Haškog suda, na svima je nama da radimo na pomirbi svih naroda.

Sa zločinima se valja suočiti u ime budućnosti. Hrvatska je to učinila i čini, a to tražim i od drugih.

Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo. Sada nam je više nego ikad potrebno zajedništvo.

Međutim, kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima trebamo biti oprezni u izjavama jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu povijest. Borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima za istinu i pravdu.

O tome ću sljedećeg tjedna govoriti u Ujedinjenim narodima kao osnivaču suda,

Želim da svu nesreću  koju je na ovim prostorima prouzročila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe. Odajući počast svim žrtvama, osuđujući sve zločine ali gledajući prije svega i iznad svega u budućnost."

(Index hr/Alen Avdić)
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.