7.12.2017. 18:35
0
Vijeće Europe izrazilo žaljenje zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama
Odbor ministara Vijeća Europe u četvrtak je ponovo pozvao Srbiju da žurno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvjetlila sudbina djece koja su navodno nestala iz srbijanskih porodilišta.

Vijeće Europe je izrazilo duboko žaljenje zbog činjenice da Srbija nije Odboru ministara dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju zakona o "nestalim bebama", usprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na prethodnom sastanku u rujnu i drugim odlukama toga tijela, navodi se objavljenoj odluci koju prenose srbijanski mediji.

Imajući u vidu humanitarnu prirodu slučaja i vrijeme koje je proteklo od kada su bebe navodno nestale iz porodilišta, Vijeće Europe apelira na vlasti u Srbiji da poduzmu "žurne mjere" i osiguraju usvajanje zakona bez daljih odlaganja, dodaje se u odluci.

Vijeće Europe je naglasilo  kako je usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" neophodno kako bi se roditeljima osigurale informacije o sudbini njihove djece, ali i o pojedinačnoj nadoknadi.

Izvršenje presude razmatrat će se i na sljedećem sastanku u ožujku 2018.

Europski sud za ljudska prava presudio je u ožujku  2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 eura odštete i osigura informacije o sudbini njezinog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji prije više od 30 godina.

Isti model primenjivat će se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. listopada 2014. godine.

Srbija, prema članu 46. Europske konvencije o ljudskim pravima, ima obvezu da izvršava presude Suda u Strazbourtgu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u Vijeću Europe.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.