30.12.2017. 16:47
0
Slovenci krenuli u jednostrano provođenje arbitraže, kažu da više neće upozoravati
Slovenske vlasti od danas su krenule u jednostranu provedbu arbitražne odluke o granici s Hrvatskom. Radi se, podsjetimo, o odluci Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a po kojoj je pola Savudrijske vale pripalo Sloveniji.

Provedba je prvo krenula na morskoj granici za koju Slovenci smatraju da su je arbitri precizno ustvrdili. Slovenci najavljuju, prenosi HRT, da brodove koji pređu granicu više neće upozoravati nego - sankcionirati.

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more. Mreže su podigli te se s ulovom vratili u matičnu luku.

Ribari iz Savudrijske vale navode kako je na more danas izašla i brodica slovenske inspekcije. No, naše ribare je i u jutrošnjem isplovljavanju pratila brodica hrvatske policije.

"Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije, odnosno slovenske ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku", kazao je policijski načelnik Kozlevac. 

"Sve je bilo isto, samo smo na svaki brod imali jedan naš patrolni. Oni su se približavali, nešto više snimali, obišli brodove i vratili se natrag. Nije bilo nikakvih incidenata", rekao je savudrijski ribar Ecio Kocijančić.

Načelnik sektora za granicu istarske PU u petak navečer novinarima je rekao da je hrvatska policija kod svake povrede crte razgraničenja od strane slovenskih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. Nakon upozorenja slovenski su brodovi svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.