8.1.2018. 18:45
0
Za kolektivnu tužbu protiv Volkswagena spremno hiljade Slovenaca
Slovenska udruga za prava potrošača objavila je u ponedjeljak da je prikupila oko 6200 prijava vlasnika Volkswagenovih vozila koji su odlučili sudjelovati u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv njemačkog proizvođača koji je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima štetnih plinova.

"Do sada dobivene prijave idućih će tjedana provjeriti pravnici kako bi se utvrdilo da li je za sud potrebna dodatna dokumentacija i podaci", objavila je udruga za potrošačka prava, dodavši da se preko Europske potrošački organizacije BEUC i američke odvjetničkke kuće Hausfeld tužba vlasnika automobila protiv Volkswagena planira podići krajem marta ove godine.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili Volkswagenova vozila sa softwareom za lažiranje vodila se i u Italiji, Španiji, Portugalu, Slovačkoj, Švicarskoj i u Litvi.

U Sloveniji bi, prema procjenama ZPS-a, moglo biti čak 45.000 vlasnika Volkswagenovih vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softwarea kojima je kompanija omogućila da se na pregledima pokazuju manje količine štetnih plinova od stvarnih.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.