9.1.2018. 20:15
0
Erdogan nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Želimo pomoći BiH, ali bez miješanja u unutrašnja pitanja
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je danas u Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Nakon razgovora koji je imala sa turskim predsjednikom Erdoganom, a zatim i šire delegacije dvije države više detalja je otkriveno na press konferenciji. Potvrđeno je da je bilo razgovora o BiH te da je Erdogan obećao svoju pomoć.

Tokom dana pristigle su reakcije bh. zvaničnika koji su naveli da je nedopustivo da se Hrvatska i Turska miješaju u unutrašnja pitanja BiH u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjednik Turske kazao je da Hrvatska za njih vrlo važna država i interes nam je da ona bude jaka.

- Povezivanjem unutar Evrope postoje neki zajednički ciljevi kojima svi težimo i odnose se na naše bilateralne i privredne odnose, u trgovini i međusobnim investicijama i ulaganjima. Naša ekonomska saradnja je dokaz dobre političke saradnje. U energetskom sektoru imamo uspješnu saradnju. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i smatramo da je od zajedničke koristi - kazao je Erdogan.

Istaknuo je kako će se ići prema jačanju međusobne saradnje, a jako je važna i vojna saradnja. Tokom sastanka bilo je riječi i o borbi protiv terorizma, migrantima. 

- Što se tiče BiH usmjereni smo na napredak privrede i društvenih odnosa u toj zemlji, potreban je što jači sistem konsaltinga - kazao je Erdogan najavljujući trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova.

Kolinda Grabar Kitarović istakla je da je ova posjeta bila vrijedna za Hrvatsku na polju unapređenje saradnje dvije države. Istaknula je da Hrvatska i Turska nemaju otvorenih pitanja, ali da postoji prostor za unapređenjem saradnje u oblasti privrede, ekonomskih i društvenih veza. Nada se da je moguće dostići razmjenu roba u vrijednosti milijardu eura.

Ona je pozvala turski narod da posjeti Hrvatsku.

- Što se tiče regije JI Evrope, drago mi je da vidite Hrvatsku kao promotora procesa koji će vući BIH prema članstvu EU, i naše obje zemlje podupiru Akcioni plan za članstvo osobito u periodu nadolazećih izbora. Moram istaći da je potrebna ustavna jednakost za sva tri konstitutivna naroda i da dođe do izborne reforme koja će osigurati budućnost BiH koja će biti prosperitetna. Mi se veslimo da ćemo našim susjedima pružiti svu podršku - kazala je hrvatska predsjednica.

Na dodatno pitanje novinara o izbornom zakonodavstvu BiH i o položaju Hrvata u BiH, Erdogan je vrlo precizno poručio:

- BiH i stanje koje je u njoj prisutno vezao je za Dejtonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma. I to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo sa trojnim sastavom odnosno naši ministri mogu zajedničkim radom pomoći, imamo težnju da pomognemo, ali bez direktiva ovako ili onako trebate raditi - kazao je Erdogan.


(Patria/Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.