27.1.2018. 11:00
0
Slovenija počela slati prve kazne hrvatskim ribarima, prijete zabranom ulaska u zemlju
Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njenom moru, a iduće sedmice će nastaviti na sličan način provoditi zakon, objavili su slovenski mediji.

Kako je je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim je ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni, prema zakonu o prekršajnom postupku, "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice", piše Index.hr.

Odluke o kaznama su poslane fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama jer se radi o pojedinačnim postupcima, a početkom iduće sedmice bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je slovenska policija.

Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Slanjem kazni opet se aktuelizira situacija s početka ove godine.

Podsjetimo, prije nekoliko sedmica slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

Na ovo je reagirala hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i prokomentirala kako su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima "potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće". Uključio se i Andrej Plenković, rekavši kako bi se i Hrvatska mogla odlučiti na to da kažnjava slovenske brodove.

Kazne se kreću od 500 eura pa sve do 41.000 eura i naravno da su takve cifre bile dovoljne da uzbune ribare.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.