4.2.2018. 18:22
0
Stotine hiljada Grka izašlo na ulice zbog spora sa Makedonijom: Grci osporavaju korištenje imena "Makedonija"
Stotine hijada Grka je danas izašlo na ulice zbog višegodišnjeg spora s Makedonijom oko imena, prenosi BBC. Grci osporavaju korištenje tog imena, polažući na njega historijsko pravo, jedna od pokrajina u Grčkoj nosi isto ime, a navode i da na taj način Makedonija iskazuje teritorijalne pretenzije.

Prostesti su organizirani u vrijeme kada Atina i Skoplje otvaraju novi proces pregovora o rješavanju dugotrajnog spora i to pod medijacijom Ujedinjenih naroda.

Grčka vlada želi riješiti diplomatski spor, te je pristala da Makedonija zadrži ime ukoliko bi se u imenu države jasno precizirala razlika u odnosu na grčki region. Ali, veliki broj Grka se i tome protive. Ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je dobio i prijetnje smrću jer vodi pregovore. Najtvrđe stave ima Grčka pravoslavna crkva koja se protivi bilo kakvom pravu Makedonije da zadrži to ime.

Medijator UN-a Matthew Nimetz je predložio ime „Republika Nova Makedonija“.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.