23.2.2018. 22:00
0
Šta će Rusi reći na ovo: NATO u oktobru održava veliku vježbu u Srbiji
Vježba pod okriljem NATO-a bit će održana u oktobru u Srbiji, piše beogradska Politika, pozivajući se na informacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vježba će biti održana pod okriljem Euroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijaliziranog dijela Alijanse za reagiranje u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških incidenata.

Vježba pod nazivom "Srbija 2018", poput sličnih izvedenih u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, bit će održana na području Mladenovca i Aranđelovca od 8. do 11. oktobra, a suorganizator vježbe je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Kako kažu u tom sektoru, u toku je priprema organizacije vježbe, a koliko će država u njoj učestvovati znat će se kada budu održane planske konferencije.

Predstojeća međunarodna vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija "Srbija 2018" je civilna vježba koja pruža šansu za uvježbavanje međunarodne saradnje i jačanje sposobnosti timova iz različitih država da zajedno provježbaju širok dijapazon operacija uklanjanja posljedica vanrednih situacija, ističu u MUP-u Srbije.

Svoje umijeće će imati priliku prikazati pripadnici timova za spašavanje iz ruševina, detekciju i dekontaminaciju radiološko-hemijsko-bioloških materija, spašavanje na vodi, kao i medicinske ekipe.

U Ministarstvu odbrane Srbije za Politiku kažu da Vojska Srbije za sada nije pozvana da učestvuje na vjezbi, ali imajući u vidu da će biti uvježbavani i zadaci iz okvira treće misije Vojske Srbije - pomoć civilnom stanovništvu, moguće je naknadno uključivanje vojske.

Tokom ove godine Vojska Srbije, u svojstvu posmatrača, učestvovat će na dvije vježbe koje se održavaju u organizaciji NATO-a, a vojnici iz Srbije bit će angažirani na još deset vježbi koje organiziraju, ili na kojima učestvuju, zemlje članice ovog sigurnosnog saveza, ali ne i sama Alijansa.

(Patria / Haris Ahbabović)

NATOSrbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.