28.2.2018. 13:26
0
Crna Gora i SAD su strateški saveznici, dijele i baštine zajedničke demokratske vrijednosti
Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD) su strateški saveznici koji dijele i baštine zajedničke demokratske vrijednosti, ocijenili su ministri odbrane dvije zemlje, Predrag Bošković i Džejms Matis.

Iz Ministarstva odbrane je saopćeno da je Matis, na sastanku s Boškovićem u Vašingtonu, kazao da je Crna Gora ostvarila izvanredan napredak u provođenju neophodnih društvenih reformi i da, kao pouzdan saveznik u okviru Alijanse, daje značajan doprinos međunarodnom miru i sigurnosti.
 
On je rekao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Ministarstvu i Vojsci Crne Gore u jačanju ukupnih odbrambenih kapaciteta, prenosi Avaz.

Bošković se zahvalio na sveukupnoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori i dodao da će Ministarstvo i Vojska Crne Gore nastaviti da posvećeno jačaju nivoe interoperabilnosti i unapređuju postojeće kapacitete, u cilju adekvatnog doprinosa kolektivnom sistemu sigurnosti.

Bošković i Matis su, kako je saopćeno, razgovarali i o modalitetima zajedničkog učešća dvije zemlje u okvirima NATO-ovog ojačanog prisustva na Istoku, namjerama Ministarstva odbrane da poveća prisustvo crnogorskih oficira u misiji Resolute Support, da uputi dva štabna oficira u misiju KFOR-a na Kosovu, kao i o učešću u ostalim NATO vođenim misijama i operacijama.

Bošković je, apostrofirajući značaj članstva Crne Gore u Alijansi za utemeljenje dugoročnog mira i stabilnosti na području zapadnog Balkana, kazao da će Ministarstvo odbrane, u okviru predsjedavanja Američko–jadranskom poveljom u ovoj godini, nastojati da unaprijedi zajedničke regionalne odbrambene kapacitete, kao i da podrži napore aspiranata za članstvo u NATO-u.

Bošković i Matis potpisali su sporazum između vlada dvije zemlje o sigurnosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka (GSOIA), koji treba da unaprijedi saradnju u razmjeni i zaštiti tajnih podataka, u priznavanju dozvola za pristup tajnim podacima, kao i sklapanju povjerljivih međudržavnih ugovora.

Iz Ministarstva su saopćili da je Bošković dvodnevnu zvaničnu posjetu Vašingtonu okončao predavanjem na Institutu za svjetsku politiku na temu Sigurnosno-odbrambena pitanja regiona zapadnog Balkana. Predavanju su prisustvovali istaknuti predstavnici vojno-diplomatskog kora.

“Bošković je tom prilikom kazao da punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u direktno utječe na osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti  zapadnog Balkana, te da je jedina prava perspektiva zemalja regiona puna integracija u NATO i Evropsku uniju”, navodi se u saopćenju.

Bošković je zaključio da će Crna Gora nastaviti da baštini euroatlantske vrijednosti, konstantno ulaže u razvoj dobrosusjedskih odnosa i unapređuje bilateralnu odbrambenu saradnju sa regionalnim saveznicima i partnerima.

(FENA/Ajla Hurko)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.