6.3.2018. 15:31
1
Vučić: Ovo što je Izetbegović rekao nije tačno
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorili su o problemu granice između dvije zemlje.

"Imali smo susret u Sarajevu nedavno prije pet mjeseci. Razgovarali smo apsolutno neformalno. Na osnovu toga smo spremili jedan prijedlog, predstavili bh. strani. Mislim da pojedini predstavnici u BiH ili dvojica od trojice su bili skloni da prijedlog prihvate. Nastavit ćemo raditi na prijedlogu. Spremni smo dalje razgovarati i mislim da to nisu tako krupni problemi, to je 373 kilometra granice i mislim da to možemo riješiti mnogo brže. Da li ćemo, to sam i mislio za neke druge probleme koje ćemo brže riješiti, a nismo", kazao je Vučić, prenosi N1.

Izetbegović je naveo da je izgledalo teško riješiti problem granice između BiH i Crne Gore, ali se sve riješilo.

"I ovo pitanje je u interesu BiH i Srbije. Da li ćemo riješiti u narednih sedam mjeseci - teško. Sve se diže na kvadrat u predizbornim periodu. BiH već 30,40 godina ne dobiva ništa od potopljenog zemljišta i druge stvari. Ali te stvari ne presjecaju predsjednici. Ako ne možemo riješiti sami preostaje arbitraža. BiH ne bježi ni od toga, ali mislim da možemo riješiti pitanje granice između BiH i Srbije", naveo je Izetbegović na šta je Vučić odgovorio:

"Ovo što je Izetbegović rekao nije tačno. Srbija ne traži, ni u prijedlogu koji sam dostavio, bh. strani. Nigdje ne piše ovo što je govorio Izetbegović. To je bio slučaj ranije, da se izvrši demarkacija granice na 14 i 37 hektara. Mi smo rekli da prihvatamo da ide granice sredinom toka rijeke Drine u tom dijelu, jedino tražimo i dostavljamo papira, Srbija je vršila eksproprijaciju sa druge strane rijeke Drine. Niti jedan dokument nismo dobili od druge strane o ulaganju. Tražili smo pravo prolaza i korištenja. To je sve što smo tražili. Ticalo se dijela pruge Beograd-Bar, za koje smo također ponudili kvalitetnije zemljište, kilometar za kilometar. Nije ovdje riječ da neko hoće dio teritorija BiH, već je riječ o ekonomski značajnom dijelu", kazao je Vučić.

Izetbegović je čestitao VUčiću na rezultatu na izborima i izrazio nadu da će se pronaći rješenje po pitanju granice.

"Ali to nije pitanje za predsjednika. Komisije se trebaju time pozabaviti i iznijeti sve podatke koje imamo s obje strane", naveo je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje o najavljenoj rekonstrukciji 11 mostova na Drini predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izrazio nadu da će uskoro biti otvoren most Ljubovija-Bratunac čija je izgradnja završena.

"Nadam se da će biti uskoro. Most smo završili. Ako bi neko krenuo iz Rogačice mora ići do Karakaja i da se vraća do Bratunca. Čovjek tu gubi 300 kilometara nepotrebno. To je za nas važno i to pitanje će nadam se biti riješeno. Nisam baš razumio o čemu se tačno radi, ali smo dobili uvjerenja od prijatelja iz BiH da će biti brzo riješeno. Isto tako je i sa rekonstrukcijom ostalih mostova na Drini", rekao je Vučić

On je dodao da su uprkos nekim neslaganjima razgovori poput današnjeg su "dobri, važni i doprinose rješavanju određenih problema."

"Ako ništa, bar vidimo gdje problemi leže. Očekujem naše prijatelje iz BiH i Hrvatske da uskoro budu naši gosti u Srbiji, a da u međuvremenu riješimo neko od ovih pitanja", izjavio je Vučić, prenosi N1.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, komentarišući pitanje rekonstrukcije mostova na rijeci Drini je kazao da je most Ljubovija-Bratunac izuzetno značajan.

"Stoji i prijedlog sporazuma rekonstrukcije svih mostova na Drini. Radi pravog odnosa tu nema problema u našim relacijama. Problemi su unutar BiH. Postoje strukure kojima to nije prioritet, kao i oni kojima je to jako važno pitanje. Na nama je da pokažemo fer pristup i da konačno pustimo u upotrebu most koji je napravljen. Neki političari žive previše daleko pa svoje interne odnose rješavaju preko običnih ljudi", rekao je Ivanić.

Bakir Izetbegović se nadovezao na ovo pitanje i kazao da se radi o imovinsko-pravnim poslovima koje ne rješava Vijeće ministara, već entitetska vlada.

(N1/Alen Avdić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.