19.3.2018. 17:49
0
Alarmantno stanje u Crnoj Gori i Albaniji: Raste vodostaj Skadarskog jezera i rijeke Bojane, količina vode na Drimu premašila kritični nivo
Rast vodostaja Skadarskog jezera i rijeke Bojane približava se nivou kada može doći do direktnog ugrožavanja stanovništa, domaćinstava i drugih objekata, upozoreno je iz Operativnog štaba za zaštitu i spasavanje Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

"Poplave još nisu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati", navodi se u saopštenju Operativnog štaba. 

Dodaje se i da Operativni štab konstantno prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa nadležnim službama i organima, na lokalnom i državnom nivou. 

"Situacija je i u susjednoj Albaniji vrlo složena po ovom pitanju, jer je količina voda u hidroakumulacijama na Drimu premašila kritični nivo", saopšteno je iz Operativnog štaba. 

Iz štaba ističu da je ispuštanje vode iz tih hidroakumulacija uz količinu padavina i druge faktore jedan od ključnih razloga podizanja vodostaja jezera i direktno će uslovljavati situaciju na terenu. 

"Apelujemo da građani pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije i budu odgovorni saradnici u ovom zajedničkom problemu", naglašava se u saopštenju. 

Sistem zaštite i spasavanja je, kako su dodali, i dalje u punoj pripravnosti sa svim raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima i biće reagovano u skladu sa razvojem situacije.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.