30.3.2018. 20:30
0
Haradinaj smijenio ministra policije i šefa obavještajaca
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj razriješio je dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dardana Gašija, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

„Na osnovu ustavnih ovlaštenja, kao premijer Republike Kosova tražio sam hitno oslobađanje od odgovornosti za direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija i ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja. Operacija ukidanja boravišne dozvole, pritvaranje, hitna i tajna deportacija šestorice turskih državljana s teritorije Republike Kosova u Republiku Tursku desila se bez prethodnog informiranja premijera Kosova i bez njegove dozvole“, navodi se u saopćenju Vlade Kosova.
 
Do ovoga je došlo nakon hapšenja u četvrtak i deportacije šest turskih državljana, od kojih su njih petero bili radnici Mehmet Akif škola na Kosovu. Njima je Ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo boravišne vize pošto ih je Obavještajna agencija označila rizičnim osobama.

O akciji hapšenja i deportacije, koju je sprovela policija Kosova u koordinaciji s Kosovskom obavještajnom agencijom, nisu bili upoznati ni premijer, ni predsjednik zemlje, ni predsjednik Skupštine, saopćili su oni.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je u četvrtak uvečer od direktora Kosovske obavještajne službe Dritona Gašija, direktora policije Špenda Mađunija i ministara unutrašnjih poslova i pravde Fljamura Sefaja i Abeljarda Tahirij da podnesu izvještaj u vezi zadržavanja i deportacije turskih državljana s Kosova.

"Zašto im je oduzeta boravišna dozvola, zašto su privedeni, zašto su hitno i tajno deportirani", zatražio je Haradinaj, navodi se u saopćenju.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.