31.3.2018. 17:30
0
Stanovnici Slavonskog Broda traže pitku vodu od premijera Plenkovića
Premijer Hrvatske Andrej Plenković u pratnji trojice ministara, odbrane Damira Krstičevića, zdravstva Milana Kujundžića i zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, došao je u subotu poslijepodne u Slavonski Brod kako bi sudjelovao na sastanku Štaba za civilnu zaštitu, koji se održava zbog utvrđenog zagađenja pitke vode, koja je do daljnjeg nedostupna u cijelom gradu.

Stanovnici, njih oko 90.000 vodu je pokupovalo po prodavnicama i benzinskim pumpama te pune kanistere i flaše iz cisterni koje su raspoređene po naseljima.

Pred zgradom u kojoj se sastanak održava Plenkovića je dočekalo nekoliko građana, uključujući i jednu gospođu s djetetom u naručju koja ga je pitala pije li i njegovo dijete u Zagrebu flaširanu vodu. Građani su zatražili od Plekovića rjašavanje novonastale situacije. Nakon sastanka Plenković je kazao da će nastaviti analize vode, te da će se utvrditi šta je stvarni uzrok zagađenja i incident koji se dogodio na produktovodu.

U Slavonski Brod bit će dopremljene nove količine flaširane vode iz robnih rezervi. Plenković je kazao da mu je žao što se ovodogađa pred sami Uskrs. 

- Učinit ćemo sve da se vodovodni sustav Slavonskog Broda spoji sa sustavom u Sikirevcima. Ministarstvo će pribaviti dozvole, koliko mi je poznato, riječ je oko 150 metara koje treba izgraditi da bi se spojilo sa sustavom vodovoda Slavonskog Broda, kazao je Plenković ističući da će to biti u roku od 10 do 15 dana te da bi to onda bilo trajno alternativno rješenje.

Ministar Kujundžić je poručio da građani ne trebaju biti zabrinuti iako je već rečeno da vrijednosti ugljikovodika prelaze četverostruko veću koncentraciju od dozovoljene. 

Zagađenje vode uzrokovalo je curenje naftnih derivata iz starog naftovoda (produktovoda) koji je trebalo staviti u funkciju odnosno spojiti ga sa Rafinerijom u Bosanskom Brodu prema dogovoru Vlade Hrvatske i RS-a. 

Iako se sve dogodilo 28. marta, tek je sinoć kasno objavljeno da voda u Slavonskom Brodu nije za piće. Razmjere ekološke katastrofe još nisu do kraja predočene javnosti.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.