17.4.2018. 10:20
0
Hrvatska danas predaje odgovor na tužbu Slovenije
Hrvatska danas Evropskoj komisiji predaje odgovor na tužbu Slovenije, a kako je izjavila ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, Hrvatska će u svom odgovoru argumentirano reći da je Slovenija na najgrublji način kompromitovala arbitražni postupak.

“Odgovorit ćemo u smislu da za zahtjev Slovenije, pozivanjem na članak 259 Ugovora o EU-u, nema ni osnove niti je trebalo ići tim putem. Mi smo vrlo jasno ponudili dijalog i pravni okvir kroz koji bismo mogli razgovarati. Slovenija je odlučila ići tim putem, dala je pritužbu Komisiji, a mi ćemo sutra u našem odgovoru jasno reći da arbitražna presuda koja je rezultat arbitražnog postupka koji je na najgrublji način bio kompromitiran od strane slovenskog suca i agentice, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku. Mi u tom smislu zaključujemo da nema povrede europskog prava, nije došlo do promjene na terenu, granica je tamo gdje je i bila 1991. i mi ćemo argumentirano odgovoriti na slovensku pritužbu”, kazala je Pejčinović Burić

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. aprila pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši evropsko i međunarodno pravo.

Slovenija je pokrenula postupak pred Evropskom komisijom u skladu sa člankom 259 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, tvrdeći da Hrvatska nepriznavanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. juna 2017. krši pravo Evropske unije.

Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Komisiji.

Na kraju postupka Komisija može iznijeti svoj stav u vezi s navodnom povredom prava EU-a, ali ne mora.

Međutim, bez obzira na to da li će Evropska komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tri mjeseca može Sudu EU-a podnijeti tužbu protiv Hrvatske.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.