18.4.2018. 21:00
0
Jandroković: Narušen je dignitet simbola hrvatske države
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i članovi delegacije koja je danas prekinula službenu posjetu Srbiji drže vanrednu konferenciju za medije u Saboru.

Saborska delegacija predvođena Jandrokovićem odlučila je u srijedu prekinuti službenu posjetu Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu, zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem, oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatske delegacije uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Jandroković je u Saboru rekao da je susret zamišljen kao nastavak dijaloga, da su se dogovorili da rasprave niz važnih pitanja za bilateralne odnose.

Susret s predsjednicom Skupštine Majom Gojković prošao je u vrlo dobrom ozračju, dodao je.

- Na samom izlasku iz Skupštine dogodio se taj incident. U prvom trenutku nismo znali što se dogodilo izvan samog ulaza u Skupštinu. U dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na vrlo uvredljiv način. On je tada otišao, tokom programa dobili smo informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu koja se nalazila na postolju, da ju je uzeo, gazio - rekao je Jandroković.

Dodao je kako je na ružan i gnjusan način narušen dignitet simbola hrvatske države te da je to ružna poruka RH i Saboru, zbog čega su odlučili prekinuti posjetu. Odluka nije bila donesena na brzinu i dobro su razmislili, dodao je Jandroković.

Jandroković je rekao da je, po njegovom mišljenju, došlo do pokušaja relativizacije incidenta te da očekuje jasnu osudu.

- Nemamo alternative za budućnost, moramo nastaviti razgovarati, globalna situacija je vrlo složena, imamo nekoliko otvorenih pitanja. (...) Za nas je bitno da se ova situacija raščisti - rekao je Jandroković, dodajući da je trebalo reagirati brže, ali da su premijerka i predsjednica Skupštine reagirale.

- Očito je da predsjednik Srbije ima neke svoje razloge, no sačekajmo - rekao je Jandroković. 

Rekao je da se ovaj incident ne može usporediti s dobacivanjem saborskog zastupnika Mire Bulja Aleksandru Vučiću tokom njegove posjete u Zagrebu.

Milorad Pupovac, koji je, također, bio u delegaciji, rekao je da je nanesena šteta samoj posjeti, unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa i Republici Srbiji.

- Treba ostati hladne glave i nastojati učiniti sve da ne budemo taoci ljudi poput ovih koji gaze nacionalne simbole države, koji međusobno trebaju razvijati poštovanje i unapređivati međusobne odnose - rekao je Pupovac, piše Večernji, a prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.