24.4.2018. 15:20
0
Brnabić: Vlada Srbije opredijeljena za regionalu saradnju
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić bezrezervno je danas u Beogradu podržala inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženja u zemljama zapadnog Balkana te najavila da će ona biti implementirana u narednom periodu.

U obraćanju okupljenima na 12. godišnjoj skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja uz brojna partnerstva u Srbiji i regionu stvara povoljnije uvjete za poslovanje i život u regionu, Brnabić je pozvala  premijere  regiona da uklone sve prepreke kako bi ova platforma ostvarila svoju misiju na sveopću korist građana.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, podsjetila je na brojne takve primjere u Evropi, poput baltičkih ili nordijskih zemalja te zemalja Beneluxa čiji ekonomski uspjesi govore o tome šta znači usaglašavanje uvjeta za poslovanje, harmonizacija propisa i šta zajedničke promocije donose tim državama i građanima.

- Srbija je snažno opredijeljena za regionalnu saradnju i povezivanje, a za to je važno jačanje povjerenja i političke volje za saradnju na svim nivoima. Realizacijom ove inicijative dajemo i impuls procesu evropskih integracija zapadnog Balkana i usvajanju evropskih pravnih normi - dodala je.

Istaknula je da posebno privredna regionalna saradnja može biti ključna za brži rast i napredak cijelog regiona, poručivši da bez snažne ekonomije nema ni snažnog niti sigurnog regiona, a, uz to, Evropska unija želi stabilnog partnera.

Premijerka Brnabić je još naglasila da su kroz CEFTA sporazum zemlje zapadnog Balkana povećale izvoz za 75 posto, a izvoz u EU povećan je za 3,5 puta.

Današnjoj skupštini NALED-a privatno-javne asocijacije prisustvovali su brojni predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore te Srbije, a za 17 općina u ovim zemljama danas su uručeni BFC certifikati za bolje poslovno okruženje koje je NALED pokrenuo.

Predsjednik Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević kazao je da je do sada u procesu certifikacije ušlo više od 90 općina i gradova, a njih 44 je dobilo certifikat te tri miliona građana i 150 privrednih subjekata u certificiranim općinama u pet zemalja regije koriste efikasne servise lokalne administracije.

- Također, 40 posto certificiranih općina iz regiona našlo su na listi Financial Timesa kao najbolje investicione destinacije u Evropi, što je veliko dostignuće - istaknuo je.

Dodao je da 20 institucija u pet zemalja čini mnogo za lokalni ekonomski razvoj, ali i mnogo toga još se može uraditi zbog čega su i pokrenuli program "Vizija 2021: Regionalna inicijativa za povoljno poslovno okruženje".

Ocijenio je da se u okviru regionalne mreže može pomoći jedni drugima razmjenom praksi i znanja za jačanje lokalnih zajednica te je pozvao premijere država da nađu razumijevanje za ostvarenje ove inicijative.

Kako je naglašeno, regionalna saradnja od iznimnog je značaja za ekonomski razvoj i stvaranje boljeg poslovnog okruženja, ali i konkurentnosti u regiji, u svim država jugoistočne Evrope.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.