1.5.2018. 17:40
6
U Beogradu održan obred za Srbe stradale u 'Bljesku': Poginule i nestale 283 osobe, među kojima 114 civila i 11 policajaca
U beogradskoj crkvi Svetog Marka u utorak je održan obred za Srbe stradale u akciji Bljesak 1995. uz poruke da hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo niti osudilo nijednog nalogodavca zločina tijekom te operacije.

U Hrvatskoj se u utorak obilježava 23. obljetnica akcije kojom su hrvatska vojska i policija oslobodile zapadnu Slavoniju iz ruku pobunjenih lokalnih Srba i bivše JNA.

Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s prostora bivše Jugoslavije uputila je zahtjev da Hrvatska privede pravdi "naredbodavce, organizatore i počinitelje ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u zapadnoj Slavoniji".

"Umjesto što, više od 20 godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju 'Bljesak', civilizirano, humano i ljudski bi bilo da dužnosnici Hrvatske osude zločine",  navodi Koordinacija i traži "javnu ispriku" obiteljima stradalih civila.

Na obredu su, uz obitelji i prijatelje stradalih i prognanih, bili predstavnici udruga obitelji poginulih i nestalih, predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta i predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Predsjednica Udruge "Suza" Dragana Đukić ukazala je na "tragične posljedice" akcije Bljesak, podsjećajući da se i dalje mnogi vode kao nestali, unatoč obećanjima s najviše političke razine.

Đukić je podsjetila ne susret dvoje predsjednika država, Kolinde Grabar Kitarović i Aleksnadra Vučića u veljači kad je problem nestalih stavljen na prvo mjesto, ali je sve ostalo samo na obećanjima.

Linta je Bljesak nazvao "hrvatskom vojnom agresijom" koja predstavlja "završni čin etničkog čišćenja Srba s prostora zapadne Slavonije", prenosi Hina.

Navodeći da je u akciji "protjerano više od 20.000 Srba i ubijeno oko 300 srpskih zarobljenika civila”, ustvrdio je kako pred hrvatskim pravosuđem nitko nije procesuiran niti je osuđen ijedan nalogodavac.

Prema podacima Dokumentacijskog centra “Veritas”, u Bljesku su 1. i 2. svibnja 1995. poginule i nestale 283 osobe, među kojima 114 civila i 11 policajaca, a kao nestale vode se 133 osobe, od kojih je 59 civila, uključujući 27 žena.

(Fena)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.