7.5.2018. 14:30
0
Vučić: Srbi mi nikada neće oprostiti bolju budućnost i mir!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ima njegovu nedvosmislenu podršku i da će to biti jasna poruka svima na sjednici Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS). Dodao je da se nada rješenju pitanja Kosova, ali i da zna, kakvo god ono da bude, da je to njegov kraj u politici.

"Rekonstrukcije Vlade će biti, ali je sada prioritet rješavanje kosovskog čvora", rekao je predsjednik Srbije u intervjuu za rođendanski broj Kurira.

Vučić je ocijenio da je pozicija Srbije po pitanju Kosova vrlo loša, i da naredni period od pola godine do godinu, u kome bi trebalo da se potpiše pravno obavezujući sporazum, o čemu je govorio za Guardian, nije dovoljan da se ona poporavi.

Naveo je da ne želi da govori javno o onome šta je za njega prihvatljivo kao rješenje za Kosovo.

Vučić je kazao i da nije spreman da da Kosovo ni za šta, i da je spreman da vidi šta bi i koliko bi to bilo "evo vam nezavisno Kosovo za nešto".

Upitan kako će se riješiti taj čvor Vučić je rekao veoma teško jer je Srbija po tom pitanju u užasno teškoj situaciji.

"Kad od svijeta dobijemo ponudu koja će biti za nijansu bolja nego do sada, to će biti uspjeh. A mi ćemo i dalje da budemo nezadovoljni. Bićemo svi nezadovoljni, ali treba da budemo realni koliko smo doprinijeli svojim porazima. I moramo da razumijemo da neće biti sretni ni sa jednim rješenjem", kazao je.

"Rezultat na semaforu je loš, ali smo na terenu"

Upitan da li će pravno obavezujući sporazum biti potpisan za šest mjeseci do godinu dana, predsjednik je rekao da se nada da će biti tako i dodao da misli da je politika hvatanja u koštac jedina politika.

"Godine 2014. imali smo poplave, uništen i urušen energetski sektor ... U tim najtežim trenucima krenuli smo sa novim zakonom o radu, smanjujemo plate i penzije... I zato vam danas kažem, do kraja godine očekujemo još jedno povećanje plata u javnom sektoru ... Do toga se došlo radom! E tako vam je i sa Kosovom. Mi, dakle, već 2008. imamo nezavisno Kosovo. Sami stavljamo pečat i vosak na nezavisnost KiM 2011. I pravimo se da se ništa nije dogodilo? Sada smo snažnijom politikom uspjeli da se izborimo da se vratimo na teren koji je bio zaključan za nas", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je dodao da je sada njegova zemlja ipak negdje u terenu.

"Pozicija nam je vrlo loša. Rezultat na semaforu je loš. Ali smo na terenu, vratili smo se nekako", rekao je on i dodao da nije dovoljno tih šest mjeseci ili godinu dana da se popravi pozicija.

"Ma nije. Nije. I neće biti znatno popravljena. Ali ono malo što imamo, ono malo parče kao u američkom fudbalu, to malo parče terena koje držimo da zadržimo za sebe. Da prosto imamo nešto čime bismo garantovali bezbjednost i sigurnost Srbima na KiM, da brinemo o državno-pravnim interesima Srbije, što mnogi zaboravljaju da kažu jer se uvijek dodvoravaju strancima", rekao je Vučić.

"Kakvo god rješenje da bude, to je moj kraj u politici"

O onome šta je za njega prihvatljivo Vučić je rekao da ne želi da govori javno, jer onda ne bi pregovarao ni sa kim.

"Mislio sam da govorim, jer se toga ne stidim, i to bih lako objasnio srpskom narodu i svako pametan i normalan bi to dobro razumio, ali ne mogu da izlazim sa tim zato što bih time oslabio međunarodno-pravnu poziciju Srbije pred razgovore i pregovore. I to ljudi treba da razumiju", kazao je on.

"Kada je riječ o rješenju za Kosovo, nadam se rješenju. Znam, kakvo god rješenje da bude, to je moj kraj u politici", rekao je Vučić koji je nakon toga upitan da objasni šta to misli kada kaže kraj.

"Srbi su takvi. Srbi mi nikada neće oprostiti svoju bolju budućnost i mir. Dakle, u Srbiji se slave samo porazi i ratovi", naveo je Vučić i dodao da tako misli jer zna Srbe koji između ostalog nisu slavili nikoga ko je obezbjedio i sačuvao mir.

"Ne, poštovali smo samo one koji su bili ratne vojskovođe i nikoga više. Sasvim sam siguran da za bilo kakvu odluku o Kosovu neću imati ni razumijevanja niti većinsku podršku našeg naroda, ali siguran sam da ću za to imati drugačije sagledavanje u budućnosti i drugačije sagledavanje kroz historiju - moje uloge i onoga što je moglo i trebalo da se uradi", rekao je Vučić, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.