9.5.2018. 9:50
0
"Hvala Putinu što je Srbe spasio etikete genocidnog naroda"
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi, na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da će Srbija čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i da ne namjerava da postane članica NATO-a, ili bilo kog drugog vojnog saveza, saopštio je Kremlj.

Vučić je kazao da je Srbija pokazala da je "siguran partner Rusije i u momentima koji nisu bili laki za Rusiju, Srbija nikada nije bila protiv interesa Rusije", navodi se u saopštenju. 

"Srbija će čuvati svoju nezavisnost, Srbija će čuvati svoj vojnu neutralnost i Srbija ne namjerava da postane članica NATO-a, kao i bilo kog drugog vojnog saveza", rekao je Vučić. 

Putin je kazao da se ove godine navršava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, te da raste trgovinska razmena, koja je prošle godine porasla za 23 posto. 

"Meni je veoma prijatno što imamo mogućnost da u neformalnoj atmosferi uoči svečanosti razgovaramo o svim našim odnosima", rekao je Putin na početku razgovora. 

On je naveo da je ovog puta povod za susret kraj Velikog otadžbinskog rata, odnosno Drugog svjetskog rata. 

"U historijskom sjećanju našeg naroda su slavne stranice historije: Srbija i Rusija su zajedno istupile u borbi protiv zajedničkog neprijatelja", kazao je Putin. 

Sastanku Putina i Vučića prisustvovao je i pomoćnik ruskog predsjednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov. 

Navodi se da je Vučić stigao u Moskvu kako bi učestvovao u svečanostima povodom obilježavanja 73. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. 

"Tokom susreta, predsjednici su razmotrili tekuću situaciju i perspektive rusko - srpske saradnje, tok realizacije zajedničkih investicionih projekata. Putin i Vučić su takođe razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima", navodi se u saopštenju Kremlja. 

Vučić se zahvalio na "izuzetno toplom prijemu" i Putinu čestitao na ubjedljivoj pobjedi na izborima. 

"U ime građana Srbije želim da vam se zahvalim za tu podršku koju ste uvijek davali Srbiji u teškim momentima", rekao je Vučić, navodi se u saopštenju. 

On se Putinu zahvalio za to što je "bukvalno spasao srpski narod koji je bio, i jeste narod koji je najviše stradao posljednjeg stoljeća od etikete genocidnog naroda, kada je stavljen veto na britansku rezoluciju". 

"Želim da vas uvjerim da srpski narod to nikada neće zaboraviti. Vi ste mnogo puta štitili teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Srbije", rekao je Vučić, prenosi pres-služba Kremlja. 

Kako se navodi, Vučić je rekao da je "veoma zadovoljan" rastom trgovinske razmene. 

Vučić je prvi strani državnik kojeg je Putin primio nakon jučerašnje inauguracije. Predsjednik Srbije boravi u Moskvi na poziv Vladimira Putina, a u srijedu će prisustvovati vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Vučić: Putin do kraja godine dolazi u Srbiju


Aleksandar Vučić izjavio je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin prihvatio njegov poziv i da će do kraja ove godine doći u Srbiju. Vučić je novinarima srbijanskih medija koji prate njegovu posjetu rekao da će naknadno biti dogovoren datum posjete. 

"Tada ćemo mu pokazati naše ekonomske rezultate, ali i napredniju, ozbiljniju i snažniju armiju, nego što je bila kada je posljednji put bio u našoj zemlji", rekao je Vučić. 

On je kazao da će Vojska Srbije biti snažnija, a Srbija "sigurnija kada nabavi novo naoružanje od Rusije, ali da Srbiji to ne treba ni za kakve sukobe, već da može da ih spriječi". 

"Rusija će nedvosmisleno i jasno iznijeti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam danas i rekao predsjedniku Putinu, da bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rješenje", rekao je Vučić. 

Dodao je da će Rusija "veoma aktivno pratiti razgovore o Kosovu i Metohiji i sve što se bude zbivalo, i da će uvijek pravovremeno reagovati, na određen način". 

Vučić je rekao da će Rusija "na aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju cjelokupnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine, posebno uticaju različitih međunarodnih faktora na to pitanje", prenosi Beta.


(Admir Oručević)

PutinVucic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.