15.5.2018. 17:50
0
Grci poručili da su još daleko od rješenja o nazivu Makedonije
Grčka je danas saopštila da je "još daleko" od rješenja za višedecenijski spor sa Skopljem zbog imena bivše jugoslovenske republike Makedonije.

"U pregovorima s našim susjedima koji se nastavljaju, postignut je značajan napredak, ali smo još daleko od završetka pregovora i postizanja sporazuma", rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se premijeri Grčke i Makedonije sastati u četvrtak u susjednoj Bugarskoj, na marginama samita EU i Zapadnog Balkana, navodi britanska agencija.

Canakopulos je danas rekao da će taj sastanak biti veoma koristan i važan, ali da bi dvije zemlje možda morale da se sastanu i u novoj rundi pregovora kako bi se riješio spor.

Portparol grčke vlade je rekao i da će bilo kakav sporazum biti obuhvatan i da će, u glavnim crtama, sadržati određene ciljeve i vremenski okvir za postizanje tih ciljeva.

Grčka odbija da prizna susjednu državu, bivšu jugoslovensku republiku, pod njenim sadašnjim ustavnim imenom Republika Makedonija, jer smatra da taj naziv podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na sjeverni grčki region koji geografski nosi isto ime, ali administrativno ne postoji kao takav. Zbog toga Atina blokira napore Skoplja ka pridruživanju NATO i EU.


Lejla Trle

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.