20.5.2018. 15:45
0
Legija se nudi za svjedoka saradnika: Zna ko je naručio ubistvo Zorana Đinđića
Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, osuđen na više zatvorskih kazni od po 40 godina zbog atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u završnim riječima na suđenju za pobunu JSO praktično se ponudio nadležnima za svjedoka saradnika ukoliko žele da riješe političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića, ocjenjuju sagovornici Kurira.
Ulemek je na suđenju prije tri dana kazao da niko ne sprečava istražne organe da riješe političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ne može manja kazna

To bi moglo da znači da Ulemek zna više od onoga što je rekao na suđenju za atentat na Đinđića, a, prema riječima sagovornika ''Kurira'', on je, prema svemu sudeći, spreman da svjedoči u zamjenu za bolji tretman u zatvoru. Njemu zatvorska kazna ne može biti umanjena jer je za više djela osuđen na zatvorsku kaznu od po 40 godina, ali ono čime bi mogao da trguje s nadležnima jesu povlastice u zatvoru.
 
Advokat Borivoje Borović kaže da mu ova Ulemekova izjava izgleda kao da se nudi za saradnju nadležnima.

- On ne može da dobije klasičan status svjedoka saradnika jer ima više djela za koja je dobio po 40 godina zatvora, ali može da dobije neke privilegije u izdržavanju kazne - kaže Borović i dodaje da je nevjerovatno kako se šuti na svaki prijedlog da se saslušaju Čedomir Jovanović i Dušan Mihajlović, kao i ostali članovi tadašnje vlade koji su imali direktne veze sa „zemuncima“.


 
- U vrijeme kada sam branio Makinu grupu, „zemunci“ i Legija su priznali da, dok su oni prebijali članove Makine grupe, Čedomir Jovanović je sa fantomkom na glavi sve to snimao kamerom. Predložio sam njegovo saslušanje, kao i Dušana Mihajlovića, ali sud je to odbio. Mislim da se tu radi o nekoj autosugestiji, sudovi ne žele s političarima da imaju posla. U svakom slučaju, izgleda kao da se Legija nudi i mogao bi da da dobre informacije - zaključuje Borović.

Ispipava teren


 
Prema riječima Bože Spasića, bivšeg radnika DB, izgleda kao da se Ulemek nudi nadležnima, ali nudi se uprazno jer, da nešto zna o političkoj pozadini ubistva Đinđića, već bi do sada to iznio.

- Oni, Legijini saradnici, već su na suđenjima optuživali sve i svakoga. Legija nudi nešto, ali nema kredita. Na to se niko neće upecati. Legija se nudi uprazno, da vidi da li će neko na to da se primi - kaže Spasić.


 
Podsjetimo, Ulemek je u Specijalnom sudu rekao i da je Dušan Spasojević, pokojni vođa „zemunskog klana“, sarađivao s ljudima iz vlade Đinđića, kao i da je u tom postupku dokazano da je Čedomir Jovanović, lider LDP-a, dao osiguranje vođi „zemunaca“ kada je ovaj pušten iz pritvora u septembru 2001. Optuženi za ubistvo premijera Đinđića je na suđenju pozvao Jovanovića da objasni zašto su „zemunci“ pušteni iz pritvora poslije otmice Miroslava Miškovića.


 
BIOGRAFIJA


Milorad Ulemek

U francusku Legiju stranaca stupio je 1986.

U Legiji je ostao šest godina, borio se u Čadu, Libiji, Bejrutu...

U Srbiju se vratio 1992. i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Željka Ražnatovića Arkana.


Kada su se „tigrovi“ raspustili 1996., stupio je u JSO.

1996., umjesto porodičnog prezimena Ulemek, počeo je da koristi prezime svoje prve žene Luković i na ime Milorad Luković mu je i izdat diplomatski pasoš SRJ.

Nakon brojnih incidenata, na svoj zahtjev, a pod pritiskom vlasti, smijenjen je sa čela JSO.

JSO je rasformiran 25. marta 2003., nakon ubistva premijera Đinđića.

Godinu je bio u bijegu nakon atentata na srbijanskog premijera.

Već 14 godina je u zatvoru, služi više maksimalnih zatvorskih kazni za različita krivična djela.

Sve Legijine kazne

Osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića

Osuđen na 40 godina za zločine „zemunskog klana“

Osuđen na 40 godina za četverostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali 1999.

Osuđen na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića 2000, prenosi Kurir.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.