31.5.2018. 22:00
0
Predsednik Makedonije i dalje ne prihvata rješenje spora
Predsjednik Makedonije, Đorge Ivanov, saopštio je da ostaje pri stavu da ne prihvata rješenje spora oko imena za opštu upotrebu.

On je to rekao poslije razgovora sa šefom diplomatije, Nikolom Dimitrovim, koji ga je obavijestio o procesu pregovora o novom imenu Makedonije.

Ivanov smatra da međunarodni sporazum treba da bude u skladu sa Ustavom, umjesto da predviđa njegovu izmjenu.

“Cijeli proces podsjeća na lični sporazum između premijera Zaeva i premijera Ciprasa, koji nije pružio nacionalni konsenzus u Republici Makedoniji. Moj stav je da ja ne prihvatam rješenje spora oko imena za opštu upotrebu, ili erga omnes “, rekao je predsjednik, saopštio je njegov kabinet.

Premijer Zoran Zaev je, pak, danas ponovo izrazio optimizam da je rješenje pitanja imena veoma blizu, a time i datum pregovora sa EU.

“Uvjeren sam da smo na putu ka mogućem rješenju. Šanse su ogromne da dobijemo datum za rješavanje spora koji traje 27 godina. Do 20. juna ćemo pokušati pronaći rješenje “, rekao je Zaev u parlamentu, prenijeli su makedonski mediji.

Zaev nije odgovorio da li će formula erga omnes i drugi predlozi biti prihvaćeni kao što je slučaj sa “Ilindenskom Makedonijom”.

Iako je makedonska strana ovo saopštila kao rješenje koje su usaglasile obje strane, Atina ga je u posljednjem trenutku odbila kao neprihvatljivo.

Predsjedništvo vladajuće SDSM ovlastilo je sinoć Zaeva da može da odlučuje u ime te stranke kada je riječ o pronalasku rješenja za novo ime Makedonije.

Opozicija, međutim, smatra da je Zaev u pregovorima prešao “crvenu liniju” i izdao nacionalne interese Makedonije.

Ministar Dimitrov je, nakon razgovra sa predsjednikom Ivanovim, izjavio da je pitanje imena veoma važno jer otežava budućnost države i građana, već dugi niz godina.

“Ako nađemo način za zatvaranje ovog problema očuvanjem identiteta i dostojanstva, svi ćemo biti zajedno na jednoj strani istorije”, rekao je Dimitrov, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

Makedonija
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.