6.6.2018. 11:25
0
"Međunarodna zajednica često imala favorite, to je greška"
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je danas nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nije realno da se u četiri mjeseca do izbora postigne dogovor oko spornih pitanja o granicama dvije države. Naglasio je da je upozorovao da će BiH oko izmjena Izbornog zakona imati ''ozbiljan problem''.

''Gospodin Vučić me informisao o prilikama u Srbiji, oko situacije na Kosovu i Metohiji. Jedna redovna razmjena mišljenja koju smo imali'', rekao je Ivanić nakon sastanka.

Kazao je da nije bilo govora o pitanjima državnih granica.

''Nismo razgovarali zato što nije realno očekivati u ova četiri mjeseca do izbora da se postigne dogovor. Mislim da je ogromna šteta, bio bi to ogroman plus i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, bio bi to tako lijep primjer u regionu, sve se svelo na jednu ili dvije stvari koje nisu tako teške. BiH je važna Srbiji, ne samo politički nego i ekonomski, postoji mnogo razloga da se ti odnosi poboljšaju'', ispričao je Ivanić.

Govoreći o najavljenoj gradnji autoputa Sarajevo - Beograd, on je ocijenio da od Turske očekuje informacije o finansijskoj strukturi tog projekta.

''Očekujemo od zemlje koja se oko toga najviše angažovala, od Turske, da izađe s finansijskim sklopom, uvjeren sam da ćemo do jeseni s njihove stane imati jasan stav kako finansijska struktura treba izgledati. Posao treba dobro pripremiti'', poručio je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da su međunarodne insititucije u BiH često imale ''favorite'' i to je ocijenio ''greškom''.

''Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovinu najveću grešku prave kad s vremena na vrijeme imaju favorite. Onda favorite u BiH  pokušavaju da afirmišu, a druge kritikuju. Vrlo često je Republika Srpska bila kritikovana, ja se nadam da će PIC dokle god postoji početi sve više da zauzima neutralnu poziciju i da nema svoje favorite'', poručio je Ivanić.

O izmjenama Izbornog zakona u BiH...

''Mislim da od toga nema ništa, prije godinu i po dana sam upozoravao da bih ulazi u ozbiljan problem. Mislim da je velika greška prebacivati na CIK stvari oko kojih se domaći političari nisu mogli dogovoriti. Mislim da je to jako pogrešno i samo prebacivanje odgovornosti. Ključ dogovora je dogovor partnera u Federaciji. Niko živ ne može pomoći ako ti ljudi neće sami sebi pomoći'', dodao je on.

O migrantskoj krizi...

''Nismo o tome konkretnije govorili, ja mislim koliko znam, da većina migranata dolazi preko Crne Gore. Nije njima želja da ostanu u BiH, ne djeluje im Bosna i Hercegovina kao zemlja u budućnosti. Ne smijemo potcijeniti ni moguće zloupotrebe migtantske grize'', zaključio je on uz napomenu da je glavna stvar kontrola granica, prenosi N1.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.