7.6.2018. 14:49
0
Pahor će mandat dati Janši, obojica ne isključuju alternativni scenarij
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak nakon razgovora s Janezom Janšom, kojemu namjerava dati mandat za sastav nove vlade, da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina.

 "Ako bi se pokazalo da neka druga većina, mimo volje Janše i njegove stranke pokaže da je sposobna formirati neku drugu vladu s potrebnom potporom, onda očekujem da će se Janša, kojemu želim dodijeliti mandat, ponovo javiti kod mene i reći da mandat ne može prihvatiti", kazao je Pahor na kraćoj zajedničkoj konferenciji za novinare s Janšom, nakon jednosatnog neformalnog razgovora o postizbornoj situaciji.

 No, Pahor je dodao da do takvog eventualnog razvoja događaja nema razloga sumnjati da su mogući pregovori u kojima će Janša uspjeti sastaviti vladu, a tome procesu treba dati dovoljno vremena, uz razumljivu diskretnost sudionika, ali i transparentnost cijelog političkog procesa.

 Janša je rekao da se s time slaže te da je on, kao izborni pobjednik sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koja je dobila 25 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u novom parlamentu, spreman za razgovore sa svim parlamentarnim strankama o stabilnoj vladi koja je odmah početi rješavati realne probleme.

 Pokušat ćemo sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Šarca, Židana ili Cerara, kazao je Janša, aludirajući na čelnike stranaka koji su unaprijed najavili da neće pristati na koaliciju s Janšinom strankom i da će pokušati prikupiti 46 potpisa kako bi dokazali da u parlamentu imaju većinu i da sami s ostalim manjim strankama mogu formirati vladu bez relativnog pobjednika.

 S mogućnošću da dođe do situacije u kojoj će njegova stranka ostati izvan vlade složio se i Janša, ali upozorio da ona ne bi bila stabilna i da se ne bi zasnivala na usklađenom programu jer je riječ o strankama različitog profila, javila je Hina.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.