8.6.2018. 21:15
0
Vrijednost Agrokorovih kompanija triput manja od duga
Koncern Agrokor objavio je u petak nove procjene vrijednosti poslovanja kompanija unutar koncerna prema kojima je ukupna vrijednost Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj procijenjena na dvije milijarde eura, pri čemu je najvrednija Jamnica čija je vrijednost nešto manja od 500 miliona eura.

Kada se uključe i Agrokorove kompanije izvan Hrvatske, ukupna je vrijednost raspoloživa za vjerovnike u postupku izvanredne uprave procijenjena na oko 2,5 milijardi eura.

Ukupna vrijednost najvažnijih 19 Agrokorovih tvrtki u Hrvatskoj, prema preliminarnoj procjeni iznosi oko 1,7 milijardi eura, a kada se dodaju ostale kompanije iz maloprodaje prehrane koncern se u Hrvatskoj procjenjuje na dvije milijarde eura.

Najvrednija Agrokorova tvrtka je Jamnica, čija vrijednost procijenjena na 494,9 miliona eura.
Slijedi Ledo koji je procijenjen na 280,9 miliona eura, potom Belje s procjenom od 276,5 miliona eura.

Trgovački lanac Konzum procijenjen je na 209,3 miliona eura. Za Konzum, kako se obrazlaže, vrijednost je procijenjena nakon obračuna svih najmova, uključujući i financijski leasing (riječ je o objektima Konzuma koji su prodani i onda uzeti u najam).

Prema procjenama koje je izvanredna uprava objavila na svojim web stranicama, vrijednost PIK Vrbovca je 180,8 miliona eura, Zvijezde 78,7 miliona eura, Vupika 56,9 miliona eura te PIK Vinkovaci 41,9 miliona eura.

Najnovija je procjena rađena na osnovu izračuna procijenjene operativne dobiti (EBITDA) uvećane za prosječni multiplikator za određenu industriju prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovu poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu.

Izvanredna uprava pritom napominje i kako procjena vrijednosti Agrokora još uvijek nije konačna.

Kako se doznaje, također još nije gotov tzv. Entity priority model naplate i otpisa potraživanja.

Inače, vjerovnici Agrokora su u postupku izvanredne uprave prijavili 58 milijardi kuna potraživanja, a izvanredna uprava je priznala oko 41 milijardu kuna tih potraživanja, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

Agrokor
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.