3.7.2018. 21:30
0
Marković i Rama: Bez bodljikavih žica i kampova za migrante
Premijeri Crne Gore i Albanije Duško Marković i Edi Rama poručili su danas u Skadru da neće biti mreža i zidova na granici dvije zemlje.

Marković podsjeća da je Crna Gora još 2015. napravila plan za priliv migranata.

“Danas se to želi iz političkih i manipulativnih razloga predstaviti drugačije. Zajednički ćemo raditi na očuvanju stabilnosti. Nema priče o zidovima i bodljikavim žicama”, kazao je Marković.

Tačno je, kaže, da je evidentiran veći nivo ilegalnih ulazaka u Crnu Goru sa strane Albanije.

“Zajednički ćemo radiit da dvije granice i zemlje bude bezbjedne. Ako se desi talas migracija preko naših zemalja, odgovorićemo u skladu sa Ustavom”, istakao je Marković.

I albanski premijer Edi Rama jasno poručuje-spremni su da u slučaju većeg priliva izbjeglica preuzmu dio tereta i odgovornosti.

“Ali onoliko koliko možemo objektivno i koliko nam pripada sa ljudske strane. Nismo od onih kojih neće pužiti ruku onima koji bježe. Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad. Tokom ove godine smo imali 15 puta veći priliv migranata nego prošlih. Ali broj nije toliko velik da alarmiramo sve službe. U ovom trenutku smo više Evropljani nego mnogi Evropljani. Mirni smo, nijesmo ugroženi. Albanija u ovom trenutku nema potrebe da postavlja bilo kakve ograde ili diže zidove. Sarađivaćemo”, poručio je Rama, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.