6.7.2018. 18:30
0
Bandić o Srebrenici: Neispričana priča o patnji i zlu
Obraćajući se prisutnima u Hrvatskom saboru na komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je da nema dvojbe da je u Srebrenici poražen čovjek, te da kad god da se sjeti Srebrenice, jedino ljekovito za čovjeka je da se stidi, šuti i tiho plače u sebi.

"Masovnog ubijanja ljudi u srpnju 1995. godine u zaštićenoj zoni UN-a trebaju se stidjeti i oni u Evropi koji su tada trebali biti odgovorni. I oni su pali na ispitu", naglasio je.

Bandić je kazao da je "genocid u Srebrenici bio epilog velikosrpske agresije koja je počela u svibnju 1991., te da genocid protiv muslimana ne treba suziti na Srebrenicu, već i na destine mjesta u BiH, koja dokazuju da su Bošnjaci trebali nestati sa lica zemlje".

"I 23 godine nakon masakra, Srebrenica je neispričana priča o ljudskoj patnji i zlu, koja ni za 100 godina neće biti dorečena, jer je svako ljudsko gubilište neponovljivo", kazao je i dodao:

"Naša trajna dužnost je iskazivati poštovanje i sućut prijateljskom bošnjačkom narodu".

Tvrdi da je apsurdno da u BiH još aktivne politke koje kažu da je Srebrenica olsobođena i darovana srpskom narodu.

"To ne može bti tako i to nikada neće bti tako. Jer Srebrenica je istodobno i metafora i klimaks stvarnog i ovjerenog zla", kazao je.

Bandić je iskazao i optimizam radi ultamaratonaca koji se krenuli iz Vukovara prema Srebrenici, koje će po dolasku primiti načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić.

"Uvjeren sam da ova mala gesta Grujičića je mali kamen u mozaiku da se Srebrenica ispriča do kraja i da se shvati istina o tome šta se u Potočarima dogodilo", naglasio je gradonačelnik Zagreba, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.