4.8.2018. 17:47
1
Napeto na Kosovu: Tachi pozvao na suzdržavanje od provokacija, Vučić na borbenu gotovost
Predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je građane i institucije Kosova na uzdržavanje od bilo kakvih provokacija u ovom, kako je istakao, veoma značajnom periodu za Kosovo.

- Kosovo je posvećeno postizanju historijskog, pravno obavezujućeg sporazuma, u okviru posljednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Tokom ovog putovanja, neophodnog za osiguravanje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu, Kosovo će se strogo držati obećanja da sačuva smirenost i da ni na koji način ne ugrožava cilj potpune normalizacije odnosa između dvije zemlje - poručio je kosovski predsjednik.

Tači je poručio da su institucije Kosova nakon stvaranja Menadžerskog tima, posvećene da privredu kraju rad za izradu Nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na osnovu sporazuma postignutih 2013. i 2015. godine u Briselu, između Kosova i Srbije i odluke Ustavnog suda Kosova.

- Kao predsjednik zemlje, pozivam sve građane, institucije i strane koje su obuhvaćene ovim procesom, da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i da sačuvaju smirenost u ovom veoma važnom vremenu za našu zemlju - kazao je Tači. 

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije održanog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost da je usvojeno više mjera koje se odnose na Vladu Srbije, vojsku i druge snage sigurnosti kako bi se pojačala borbena gotovost i Srbija bila spremna na sve izazove.

Vučić je rekao da je bilo djelovanja iz različitih centara iz Prištine, Beograda i drugih centara moći kako bi se stvorio utisak da se “nešto strašno kuva”.

- Višeslojnim i raznovrsnim agenturnim djelovanjem dovedeni smo u poziciju da se branimo od tračeva i da danas budemo sretni što se ništa nije dogodilo, što smo živi, što nas danas nisu pobili - rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom.

On je rekao da zbog takvih “tračeva” o dogovorenim sukobima, Srbija danas ne može da govori o tome da 1930 dana Priština nije ispunila svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir gotovo po svaku cijenu, ali nikada više neće dozvoliti pogrom nad srpskim narodom - poručio je Vučić.

Vučić je dodao da ne očekuje ništa od predstavnika međunarodne zajednice.

- Šta da očekujete od ljudi koji Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu - rekao je Vučić.

Upitan šta će Srbija učiniti zbog toga što Kosovo ne ispunjava Briselski sporazum,Vučić je rekao “nećemo ići grlom u jagode”. Vučić je rekao da je pozvao Srbe sa Kosova da još nekoliko dana šute.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.