11.8.2018. 21:10
0
Potpuni haos na ulicama Bukurešta: Brojne tuče i sukobi na ulicama, povrijeđeno 440 ljudi
Rumunske vlasti saopćile su danas da je 440 osoba povrijeđeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije koji su u Bukureštu izbili tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom ljevičarske vlade.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili u petak nvečaer kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP.

Kako je saopćila hitna pomoć u Bukureštu, među povrijeđenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis, kritičar vlade, saopćio je da "oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorm na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv ljevičarske vlade u Bukureštu zahtijevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su zbog načina na koji se upravlja Rumunijom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, prenosi AP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.