13.8.2018. 13:30
0
Asad traži od Amerike da ga ne izruči Crnoj Gori
Nakon što je crnogorsko tužilaštvo pozvalo na hapšenje bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije CIA, Džozefa Asada, optužujuc´i ga za učešc´e u organizaciji navodnog pokušaja terorističkog napada 16. oktobra 2016. na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nekadašnji agent odbacio je te optužbe, te pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev za njegovo izručenje.

Asad je, u izjavi objavljenoj preko njegovog advokata, Vinsenta Sitra, saopštio da je u Crnoj Gori bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta.

“Ovo je lažna kampanja protiv lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili državnom udaru u Crnoj Gori”, naveo je Asad, piše Gardijan.

Ocijenio je da su navodi tužilaštva kako je riječ o zavjeri, zapravo, prava zavjera.

“Tvrdnje režima o pokušaju državnog udara su potkopane načinom na koji su rukovodili takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora”, rekao je Asad.

Kako je dodao, zavjerenici su, navodno, planirali da koriste oružje, lovačke puške, koje je vlast uništila, te odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita.

“Režim je odbio zahtjev da pokaže dokaze koji potkrepljuju njihove navode i nazvao ih je državnom tajnom”, kazao je Asad, prenosi CDM.

Njegov advokat naglasio je da nije obaviješten o optužbama u ovom predmetu, niti su mu dostavljena dokumenta, te stoga nije mogao da komentariše saopštenje tužilaštva.

Podsjećamo, prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao. Asad i njegova ekipa planirali su da kompletnu šemu evakuacije, uz razradu komandnih punktova, izrade najkasnije do 10. oktobra.

(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.