23.8.2018. 12:59
3
Srbijanska Prva TV: Sarajevska 'Zetra' je skraćenica od 'Zelena transferzala'
I cjelovito Kosovo, i jug Srbije i Sandžak. Šta je rješenje pitalice? Pa Zelena transverzala!, tvrdi to novinarka srbijanske „Prve TV“ Svetlana Milenković-Popović, prenosi agencija Patria
U prilogu objavljen u srijedu Milenković-Popović ističe da je islamski prodor u Evropu najveći uspjeh Osmanlija. Sve se, tvrdi, odvijalo preko Balkana, koji se spaja duž linije Turska, Grčka, Albanija, Makedonija, Kosovo, Sandžak, dijela Crna Gore, završava u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. 

„To je čuvena Zelena transverzala. Osmanske turske odavno nema, ali je ideja tinjala i oživjela najviše kod bivšeg ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, koji je nazvao strategijskom dubinom, ili ti vraćanje Turske kao glavnog igraća na ove prostore“ istakla je Milenković-Popović, te objašnjava kakva su preslagivanja potrebna na Kosovu, Makedoniji i Sandžaku da bi, kako tvrdi, Zelena transverzala došla do Bosne i Hercegovine.

„Za povezivanje sa Turskom bili su i Bosanci. Čuvena Islamska deklaracija Alije Izetbegovića u svom podnaslovu donosi jedan program islamizacije muslimana i muslimanskih naroda. To su možda još daleke 1984. godine shvatili graditelji hale za olimpijske igre, te su joj nadjenuli ime – Zetra. Teoretičari zavjere kažu da je to skraćenica od – Zelena transverzala – istakla je Milenković-Popović.

Olimpijska dvorana Zetra izgrađena je 1983. za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara, koje su godinu kasnije održane u Sarajevu. Arhitekti dvorane su Dušan Đapa i Lidumil Alikalfić. Tokom rata u BiH Srpske snage su 21. maja 1992. zapalile dvoranu, a artiljerijom sa Kromolja spriječili vatrogasce da ugase požar. Dvorana je obnovljena 1999. uz pomoć Međunarodnog Olimpijskog komiteta, grada Barcelone i Europske unije. Dvorana danas nosi naziv po bivšem španskom sportskom radniku i predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antoniju Samaranchu.

(NAP/Alen Avdić)
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.