1.9.2018. 15:30
0
Haradinaj: Prekrajanje granica i razmjena teritorija poziv na nove tragedije
Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramush Haradinaj u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.
 U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije snažnu poruku protiv promjena granica odaslao je kosovski premijer.

 "Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji", rekao je Ramush Haradinaj.

 Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

 "Poruke koje smo danas poslali jest da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica", rekao je u izjavi novinarima.

 Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Europske unije, a od nedavna je u sklopu tih pregovora aktualna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

 Plenković je za nedavnog posjeta Berlinu rekao da se zauzima za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

 Službeni Beograd i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u obrani granica bivših država, jer mnogi u Europi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica. 

 Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Wahington nedavno je poručio da SAD "neće stajati na putu" takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane "ako se uspiju o tome dogovoriti", javila je Hina.


(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.