2.9.2018. 11:00
0
Hrvatska nabavlja hirurški robotski sistem
U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska bi uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebala dobiti prvi hirurški robotski sistem u KBC-u Zagreb, na kojem će operirati i hirurzi iz drugih bolnica i educirati se mladi doktori.
U KBC-u Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine. Robot stoji oko 15 miliona kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Imenovano je povjerenstvo sastavljeno od doktora i profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su sastavili tehnički prijedlog, raspisan je natječaj, a sada je u tijeku odabir isporučitelja. Sistem treba biti isporučen u roku šest mjeseci pa bi robot na Rebro, gdje je za njega već spremna dvorana, trebao stići do proljeća.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da se uz pomoć robota danas najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije. Ističe da će osim doktori iz KBC-a s robotom operirati i doktori iz drugih kliničkih bolnica, a također će se educirati mladi doktori jer su takve operacije budućnost medicine. 

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao je takvih operacijama u inozemstvu pa nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

"Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo je zaista veliki skok jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje da hirurzi tijekom operacije budu precizniji, brži i efikasniji, a pacijenti se brže oporavljaju", kazao je. Kaštelan ističe kako se danas, primjerice u SAD-u, putem robotskog sustava operira 90 posto oboljelih od raka prostate, koji je jedan od najčešćih karcinoma u muškaraca.

Hrvatska ima iskustva u primjeni robotike u medicini jer je prije pet godina razvijen prvi robot za neurohirurške operacije "Ronna", kao zajednički projekt profesora Bojana Jerbića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Darka Chudyja, predstojnika Zavoda za neurohirurgiju Kliničke bolnice Dubrava, javila je Hina. 

(FENA / Lejla Trle) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.