16.9.2018. 8:35
0
Advokatski tim sastao se u Beogradu: Bez otkrivanja detalja o slučaju ubistva Davida Dragičevića
U subotu je u Beogradu održan sastanak međunarodnog advokatskog tima koji zastupa porodicu ubijenog mladića Davida Dragičevića. Domaćin sastanka bila je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, dok su iz BiH i Hrvatske stigli Ifet Feraget i Duško Tomić, te Anto Nobilo. Ovaj tim zvanično je predstavljen javnosti 27. avgusta 2018. godine, pet mjeseci nakon nerasvijetljene smrti mladića, piše agencija Patria.

Advokatu Feragetu zbog slučaja Dragičević čak su upućene i prijetnje smrću. 

Za sada advokatski tim neće otkrivati detalje vezane za slučaj Davida Dragičevića, niti saznanja do kojih su došli i svoje dalje korake. Ranije je u Banja Luci održan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem, glavnim tužiocem Želimirom Lepirom i članovima Anketnog odbora.

Međunarodnom advokatskom timu još uvijek nije dozvoljeno kopiranje dokumenata iz spisa tužilaštva, već im je samo dozvoljen uvid. Treba podsjetiti da je Okružno javno tužilaštvo slučaj vodilo kao utapanje, da bi nakon velikog pritiska porodice Davida Dragičevića, oca Davora i majke Suzane koji svakodnevno održavaju proteste s građanima na Trgu Krajine, početkom jula slučaj prekvalifikovalo u ubistvo po nepoznatom počiniocu.

Od samog početka smrt Davida Dragičevića obavijena je velom tajne, a porodica za direktnu umiješanost i sakrivanje istine o mladićevoj smrti optužuje vrh MUP RS, Policije RS, ali i samu vlast u tom bh. entitetu.

Nakon što je otkriveno da među dokazima koji su prikupljeni nema donjeg veša Davida Dragičevića, 7. septembra je podignuta optužnica protiv dva policajca koja je u petak i potvrđena.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca (55) i Zorana Bošnjaka (44), koji se terete da su 25. marta ove godine u namjeri da spriječe dokazivanje eventualnih bioloških tragova u istrazi ubistva bacili sive bokserice Davida Dragičevića.

Odjeća Davida Dragičevića nakon obdukcije je prebačena u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

Optuženi su prilikom popisivanja, označavanja, sušenja i pakovanja odjevnih predmeta skinutih sa tijela Davida Dragičevića, a u namjeri da spriječe dokazivanje eventualnih bioloških tragova na muškim gaćama sive boje (boksericama) koje bi mogle poslužiti kao dokaz u krivičnom predmetu zbog krivičnog djela ubistvo na štetu Davida Dragičevića, taj odjevni predmet, muške gaće sive boje – bacili.

- Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo Sprečavanje dokazivanja – navodi se u optužnici koja je juče dostavljena Osnovnom sudu u Banjaluci.

Prema ovom krivičnom djelu, maksimalna kazna na koju mogu biti osuđena dvojica kriminalističkih tehničara je do tri godine zatvora.

Inače, Davor Dragičević, otac stradalog mladića javnosti je predstavio niz kontradiktornosti u ovom slučaju koje ukazuju da je bilo manipulisanja dokazima, mjestom zločina i pronalaska Davidovog tijela.   



(Patria / Lejla Trle)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.