16.9.2018. 16:02
0
Hiljade građana na ulicama Skoplja: Podrška dolasku komesara Hahna i referendumu o promjeni imena
Evropska komisija po drugi put organizuje Dane medija EU i Zapadnog Balkana koji se ove godine održavaju 17. i 18. septembra u Skoplju. Ova medijska konferencija će okupiti predstavnike medija i organizacija civilnog društva, kao i kreatore politika sa Zapadnog Balkana i EU, kako bi razgovarali o ključnoj ulozi medija u procesu pristupanja te o razvoju prijedloga i aktivnosti za budućnost. Među učesnicima iz BiH je i Novinska agencija Patria.

Pozdravni govor učesnicima će održati Zoran Zaev, premijer Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Johannes Hahn, komesar EU za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju. Hahn će održati i završni govor 18. septembra.

Na ulice Skoplja danas su izašle hiljade građana koji pozdravljaju dolazak Hahna, ali i izražavaju podršku referendumu zakazanom za 30. septembar 2018. godine o prihvatanju promjene imena Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija.  Pristalice premijera Zaeva u potpunosti podržavaju održavanje referenduma i rješavanje dugogodišnjeg spora oko imena sa Grčkom. S druuge strane, građani koji se protive referendumu smatraju da će Makedonija izgubiti svoj identitet, te da se na ovaj način radi ustupak Grčkoj. 

Republika Makedonija i Republika Grčka odnosno ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias potpisali su 17. juna 2018.godine na grčkoj strani Prespanskog jezera sporazum o promjeni odnosno korekciji imena Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija, skraćeno Sjeverna Makedonija. Potpis na sporazum stavio je i dugogodišnji posrednik Ujedinjenih nacija (UN) u sporu oko imena Matthew Nimetz.

Republika Makedonija odlučila je raspisati savjetodavni referendum o postignutom sporazumu, a referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke“. Ukupan broj registriranih birača je 1.806.336, od toga broja 1.725.913 glasat će u Makedoniji.

Poslije uspješnog referenduma potrebno je sprovesti ustavne promjene, kojim će konstatirati novo ustavno ime države Republika Sjeverna Makedonija.

Potpisani sporazum potvrđuje državno-pravni kontinuitet Republike Makedonije, potvrđuje etničku pripadnost Makedonaca, potvrđuje i priznaje makedonski jezik, kulturu i identitet. Time se zaokružuje makedonska državnost i potvrđuje identitet Makedonaca kao naroda sa svim svojim elementima. Potpisani sporazum sadrži sve potrebne elemente, koji garantiraju opstojnost moderne makedonske države i potvrđuje posebnosti Makedonaca kao naroda.

Iz Instituta IFIMES navode da je nerazumno da pojedinci pozivaju na bojkot referenduma, dok istovremeno podržavaju ulazak Makedonije u NATO i EU. Snažnu podršku referendumu izrazila je i najveća politička stranka unutar institucija EU, Evropska narodna stranka (EPP).

Vlada Republike Makedonije i premijer Zoran Zaev imaju najsnažniju međunarodnu podršku, koju do sada nije imala nijedna Vlada u regionu od raspada SFRJ. To je vrlo važna činjenica, koju je potrebno iskoristiti da Makedonija ali i region konačno krenu naprijed, navode iz IFIMES-a.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.