30.9.2018. 11:00
0
Makedonci danas odlučuju da li će im se zemlja zvati "Sjeverna Makedonija"
U Makedoniji se u danas održava referendum na kome građani odgovaraju na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”, javlja RSE.

Dogovor je potpisan u junu od strane ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kodzijasa i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija i za vanjsku i za unutrašnju upotrebu.

Implementacija dogovora bi se odvijala etapno, a stupit će na snagu čim obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Pravo glasa na plebiscitarnom izjašnjavanju ima nešto više od million i 800 hiljada glasača upisanih u birački spisak. Oko 3.500 glasačkih mjesta u 80 opština u zemlji otvoreno je od 7 sati, a glasanje se završava u 19 časova.

Prvi rezultati bi trebali biti poznati nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih kutija. U subotu su glasala bolesna i iznemogla lica, pritvorenici i zatvorenici, kao i državljani Republike Makedonije koji žive u inostranstvu.

Referendum nadgleda oko 12.000 domaćih i oko 500 inostranih posmatrača. Ukupno 83 stranih novinara akreditovano je da bi izvještavali o referendumu.

Za vrijeme kampanje, koja je trajala 30 dana i završila u četvrtak uveče, vladajuće partije su pozivale građane da izađu na referendum i daju svoj glas za evropsku Makedoniju.

Iz opozicione VMRO DPMNE se nisu konkretno izjasnili, već su savjetovali glasače da se u nedjelju ponašaju po svom ubjeđenju, ističući da se i oni zalažu za članstvo u NATO-u i EU, ali su protiv Dogovora sa Grčkom.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je u govoru na Generalnoj Skupstini Ujedinjenih nacija ponovio da neće glasati, a od građana je zatražio da donesu ispravnu odluku. Nekoliko manjih partija, udruženja građana i pojedinci su vodili kampanju sa stavom da će bojkotovati referendum jer smatraju da je Dogovor sa Grčkom poguban za budućnost zemlje.

Za vrijeme kampanje, Makedoniju su posjetili mnogi visoki međunarodni i regionalni politički predstavnici, među njima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelarka Njemačke Angela Merkel, američki sekretar odbrane James Matis i mnogi drugi. Svi oni su dolazili sa sličnom porukom - da građani izađu na referendum i da se Dogovor sa Grčkom implementira, kako bi se otvorila vrata evroatlanskih integracija za Makedoniju.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.