1.10.2018. 13:29
0
Mogherini i Hahn: Makedonci su imali priliku glasati za budućnost zemlje
Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn kazali su za konsultativni referendum u Makedoniji da su građani te bivše jugoslovenske republike imali priliku glasati za budućnost svoje zemlje.

- Na mirnom i demokratskom glasanju, velika većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa rekli su "da" Prespanskom sporazumu o pitanju imena i njihovom evropskom putu. Parlament će sada biti pozvan da poduzme sljedeće korake za provedbu sporazuma o imenu donošenjem odluke o usvajanju ustavnih promjena - istaknuli su u zajedničkoj izjavi.

Visoki dužnosnici Evropske unije napomenuli su u saopćenju koje prenosi Delegacija EU u Bosni i Hercegovini da je ovo historijska prilika ne samo za pomirenje u regiji, već i za odlučno napredovanje zemlje na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- Sada je na svim političkim i institucionalnim akterima da djeluju u okviru svojih ustavnih odgovornosti i van stranačkih političkih linija - kazali su Mogherini i Hahn, dodajući da će EU nastaviti u potpunosti podržavati i pratiti zemlju, njene institucije i građane.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.