22.10.2018. 13:05
0
Robijaši zapalili ćeliju, počeo štrajk u ZIKS-u
Više pritvorenika u spuškom istražnom zatvoru sinoć je počelo štrajk, a u znak protesta zbog loših uslova i premještanja u druge sobe zapalili su ćeliju JT4.

Prema saznanjima Dana, desetak robijaša koji su prekjuče razmješteni iz jedne u više ćelija organizovali su štrajk glađu, a danas se očekuju protesti širih razmjera.

Jedan dio pritvorenika koji su prije dva dana premješteni zapalili su madrace, krevete i garderobu u ćeliji J14. Kako su Danu sinoć javili zatvorenici, nakon izbijanja požara svi su evakuisani iz te sobe.

Požar je podmetnut i u ventilacione otvore. Službenici ZIKS-a su brzom intervencijom spriječili teže posledice i ugasili vatru.

Zvaničnu potvrdu da je došlo do ovih incidenata iz ZIKS-a sinoć Dan nije uspio da dobije, osim nezvaničnih informacija od pojedinih službenika.

Štrajk je juče tokom dana prvi započeo pritvorenik Vladimir Ulama, a, prema nezvaničnim informacijama, pridružio mu se i Dragoljub Ćetković. Oni započeli štrajk glađu, a postoje najave da će većina pritvorenika sutra odbiti doručak.

Predstavnici soba u istražnom zatvoru, među kojima su i članovi nikšićke grupe na čelu sa Rankom Radulovićem, dogovorili su se da počnu proteste koji će biti oročeni na nedjelju dana. Ukoliko se ne ispune postavljeni zahtjevi, kako tvrde, doći će do radikalizacije štrajka.

Kao razlog za početak štrajka navode loše uslove u istražnom zatvoru. Najavili su da će tražiti hitan sastanak sa načelnikom tog zatvora Darkom Vukčevićem.

Oni traže da se vrati stari način korišćenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtijevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom sedmično, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako tvrde, nije slučaj. Oni tvrde da načelnik Vukčević ignoriše njihove molbe i da je to jedan od glavnih razloga najavljenog štrajka. Kao problem navode i to što imaju po jedno kupatilo na skoro desetak soba.

Optužuju načelnika da je prilikom inspekcije koju su vršili iz ministarstva prikazao toalete i dvije sobe koje koristi medicinsko osoblje, a ne pritvorena lica, prenosi CDM. 

Upravi zamjeraju i to što im porodice i advokati na posjete čekaju po nekoliko sati. To su samo neki od zahtjeva koje će danas postaviti upravi, kada su planirali da se pridruže Ulami i Ćetkoviću i odbiju doručak.


(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.